Lobi on loomulik äritegevuse osa

Merike Lees 08. aprill 2004, 00:00

Majandus- ja sotsiaalvaldkonda puudutavatest õigusaktidest 80% töötatakse välja Brüsselis ning need mõjutavad ettevõtjate tegevust kogu liidu territooriumil. Muidugi on ettevõtjal võimalik ka muutustega kohaneda ja oodata määruseid ja direktiive, mis Brüsselist tulema hakkavad, et siis neid täita, kuid need otsused võivad panna ettevõtja raskesse olukorda. Targem on püüda ise muutusi juhtida. Selleks, et ELi otsuseid või poliitikaid mõjutada, tuleb sekkuda otsustusprotsessi või õigusakti väljatöötamisse võimalikult varajases faasis, see aga nõuab head informeeritust juba komisjoni eelnõuideedest, hilisem sekkumine ei anna soovitud tulemust.

Ehkki Eesti kontekstis võib otsuste mõjutamine tunduda millegi ebaseaduslikuna ja seostuda altkäemaksu ning kellegi äraostmisega, on lobitöö tegemine Euroopa Liidu otsustusprotsesside loomulik osa. Lobitegija on Brüsseli masinavärgis aktsepteeritud amet, seal ei ole sel mingit halba kõrvalmaiku. Lobitegija osutab kahepoolselt kasulikku teenust: tema tööd vajavad nii ettevõtjad kui ka Brüsseli ametnikud, kes seaduste koostamisel selgitusi ja eksperdi hinnanguid vajavad. Seega on lobi ELis äritegevuse loomulik osa.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing