8. aprill 2004 kell 7:55

Börsikommentaar: täna on oodata hinnalangust, suuna annab ilmselt Eesti Telekom

Täna on oodata Tallinna börsil aktsiahindade langust, eelkõige tuleb hinnasurve ilmselt Eesti Telekomi aktsia hinnale.

Eile kinnitas TeliaSonera Balti riikide juht Kenneth Karlberg Äripäevale, et nii kõrge hinnaga Telekomi aktsiat välja ostma ei hakata. Telekomi <GR#EE.ETL> aktsia hind on spekulatsioonide tõttu, et TeliaSonera ostab riigilt selle osaluse välja ning teeb seejärel ülevõtmispakkumise väikeaktsionäridele, kerkinud viiendiku võrra.

Karlbergi väitesse võib suhtuda kaheti. Ühest küljest on tal muidugi õigus. Telekomi aktsia on üle hinnatud ning 15?20 krooni aktsia hinnast tähendab ülevõtmisootusi. Kui siia arvata juurde sama suur või isegi veidi väiksem preemia, mida tavapäraselt taoliste tehingute eest makstakse, siis läheks Eesti riigilt osaluse väljaostmine maksma päris suure summa ? 30?40 protsenti nn aktsia õiglasest väärtusest rohkem.

Teisalt võib Karlbergi väidet vaadelda kui katset ajakirjanduse kaudu aktsia hinda mõjutada. Eestilt osaluse väljaostmine läheks TeliaSonerale maksma 4,7?5,4 mld krooni, mis on tegelikult vähem kui TeliaSonera likviidsed vahendid (raha ja ekvivalendid). Seega mitte eriti suur raha neile.

Kui aga langeb üks kahest juhtivaktsiast, pole pääsu ka teistel.

Hetkel kuum