Euroliit ahvatleb prantsuse keelt õppima

Kristiina Randmaa 13. aprill 2004, 00:00

Teisipäeviti ja neljapäeviti kell 11 läheb prantsuse keele tundi kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja asetäitja Reelika Semjonov. ?Praegu on nii, et töö segab keele õppimist. Ma eelistaksin, kui saaksin pärast tööd minna,? räägib juba kolm aastat keelt õppinud Semjonov. Kunagi tulevikus tahab ta töötada NATO peakorteris Brüsselis ja vestelda sisulistest asjadest prantsuskeelsete poliitikutega.

Kokku õpib kaitseministeeriumis prantsuse keelt 28 ametnikku, inglise keele tundides käib vaid 17 inimest. Kursuse tasu maksab ministeerium.

Kõikidele siinsetele ministeeriumidele ja suurele osale ametitest pakub prantsuse keele kursusi Tallinnas asuv Prantsuse Kultuurikeskus. Mingi hulk ametnikke õpib ka keeltekoolides. Prantsuse riik toetab kultuurikeskuses ühe ametniku kursust 1000 krooniga poolaastas, teise 1000 krooni tasub kas ministeerium või osaliselt ametnik.

Kui möödunud aasta jooksul õppis kultuurikeskuses prantsuse keelt üle 800 ametniku, siis nüüd käib prantsuse keele tundides üle 400 riigiametniku. ?Praegu on algajaid kõige rohkem, põhimass on 30?35aastased naised,? märkis kultuurikeskuse pedagoogikanõunik Liina Altvee.

Rahandusministeeriumi koolitusosakonna peasepetsialisti Kaisa Orunuki sõnul algas suurem õppimine kolm aastat tagasi, mil prantsuse keelest hakkasid huvituma need ametnikud, kes osalesid Euroopa Liidu otsustusprotsessis. Paljude eesmärgiks polnud prantsuse keele selgeks saamine, vaid keele loogika ja häälduse mõistmine. Orunuki sõnul on keeleõppurite hulgas ka neid, kes tahavad Brüsselisse tööle.

Frankofiili ja Tallinna Prantsuse Lütseumi direktori Lauri Leesi hinnangul õpib kokku Eestis prantsuse keelt paar tuhat täiskasvanut, lõviosas ametnikud. Tema sõnul vallandas prantsuse keele õppimise buumi ametnike avastus, et ELi ja NATOga seotud linnad ? Brüssel, Luksemburg ja Strasbourg ? asuvad prantsuskeelses keskkonnas.

Leesi andmetel on Eestis mitmeid poliitikuid, kes räägivad prantsuse keelt vabalt, näiteks Kristiina Ojuland, Toomas Hendrik Ilves ja Jüri Adams. Ka Brüsselis tööd alustav eurovolinik Siim Kallas on aastaid prantsuse keele kallal pusinud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:21

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing