Pangajuhid näevad konkurentsi kasvu pärast Euroliiduga liitumist

Inno Tähismaa 13. aprill 2004, 16:57

Eesti pankade juhid näevad konkurentsi kasvu pärast Euroliiduga liitumist.

?Täiendust tuleb, pole kahtlustki,? ütles Põhjamaade suurima kommertspanga Nordea Panga Eesti filiaali jaepangandusjuht Toivo Annus. ?See on ammu teada'. Tema sõnul ei jää Eesti pangaturg vaid kaheksa tegija kätte.

Baltimaade suurima kommertspanga Hansapanga juht Indrek Neivelt ütles, et konkurents kasvab mõnes tootevaldkonnas ja rikkamate eraisikute ning rahvusvaheliste ettevõtete teenindamise osas. ?Suurt jaotusvõrku vaevalt keegi ehitama hakkab,? märkis Neivelt.

Läti suurima kommertspanga Parex Panga Eesti filiaali juht Loit Linnupõld märkis samuti konkurentsi ägenemist. ?Tihedamaks läheb kindlasti,? rääkis Linnupõld. Ta ütles, et konkurentsiolukorras võidavad igal juhul kliendid. Eesti turul on laenuintressid madalad, mistõttu vaatavad nii Parex kui Hansapank juba Venemaa poole, kus on võimalik eurolaenude pealt teenida 12-15 protsenti.

Pangajuhid ei tahtnud spekuleerida nimedega, konkreetselt millised uued finantsasutused võiks Eesti turule tulla.

Toivo Annuse sõnul suureneb tegijate arv seetõttu, et Eestis on marginaalid kõrgemad kui lähiriikides, näiteks Põhjamaades. Seetõttu on Eesti huvitav eelkõige välismaistele finantsasutustele. Annus ütles, et paljudele tundus paar aastat tagasi, et turg on Eestis jaotatud. Nordea edusammud aga näitasid, et turg pole veel kaugeltki jaotatud ja seda on võimlik ümber jaotada. Mitmed pangad tulevad Annuse sõnul just nüüd, kuna Euroopa Liit pakub piisavat turvatunnet.

Eestisse tuleku mõtet pole näiteks maha matnud Rootsi suurpank Svenska Hendelsbanken. Eestis omab juba esindust Saksa suurpank Vereins- und Westbank. Lisaks omavad Tallinnas esindust Soome Oko Pank, Läti Balti Kommertspank, Peterburi Rahvusvaheline Pank ning Saksa pangad Nord/LB ja HSH Nordbank.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing