SLÕL: Euroopa Liit toob suitsupakkidele sõnumid surmast

13. aprill 2004, 08:36

Tubakaseaduse jõustumisel hakkavad sigaretipakid Eestis nagu ka teistes Euroopa Liidu riikides kandma hirmutavaid silte aeglasest ja valulikust surmast, kopsuvähist.

Riigikogu liige Heimar Lenk tunnistab SL Õhtulehele, et tema on pühapäevasuitsetaja. «Kuulun nende hulka, kes baaris paneks sigareti ette. Kogu aeg, suitsupakk taskus, ringi ei käi.»

Lengi sõnul on tulevased hoiatuslaused pakil kohmakavõitu. «Peaksid olema rohkem suupärasemad, praegu nad on ehk kiiruga kahmatud.» Tal on kohe ka endal käigupealt paar rahvalikumat hoiatussõna välja pakkuda. «Näiteks, et: no suitsetamine sind ka nüüd meheks ei tee! Noortele mõjuks hästi.

Ajakirjanik Jüri Pinol tuleb hoiatussiltidega meelde aastatetagune naljakas lugu. «12 aastat tagasi Rootsis ostsin paki Dunhilli. Ja mis ma sealt pakilt loen: et suitsetamine põhjustab rinnavähki. Mul hakkas kohe piinlik, et kas ma siis ostsin nüüd naistesuitsu või?»

Tubakaseaduse eelnõu väljatöötamisel osalenud sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna peaspetsialist Andrus Lipand ütleb, et päevapealt ei muutu midagi. Kuigi Eestist saab ELi liige 1. mail, ei saa me 2. mail poest osta karmide ja suurte siltidega suitsupakke.

«Vana märgistusega sigarette müüakse veel kaua. Seaduseelnõu näeb ette, et jaemüügis võib endise märgistusega sigaretipakke olla veel aasta pärast seaduse jõustumistki. Hulgimüüjatele antakse hingetõmbeaega kaheksa kuud,» ütleb Lipand.

Hirmutavad hoiatused, mis tubakaseaduses täpselt kirjas, pole Eestis välja mõeldud. «Kõik need terviseohu hoiatused tulenevad ELi direktiivist ja on kohustuslikud. Nad peavad vahelduma suitsupakkidel regulaarselt. On kaks põhihoiatuse teksti, mis on paki esiküljel, ja 14 lisahoiatust, mis mõeldud paki tagaküljele.»

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing