Kohus arutab täna süüdistust Gunnar Lambingu vastu

14. aprill 2004, 10:15

Tallinna ringkonnakohus arutab täna ametiseisundi kuritarvitamises süüdi mõistetud Gunnar Lambingu apellatsioonikaebust.

Ühtlasi vaatab kohus läbi prokuröri protesti. Prokuröri hinnangul karistas Tallinna linnakohtus Lambingut liiga leebelt. Prokurör nõuab Lambingule kaheaastast vangistust, millest tuleks reaalselt ära istuda kuus kuud.

?Arvan, et Eesti õiguskaitse süsteemis on midagi väga mäda, kui aastaid peab käima kohtus teo eest, mida pole korda saadetudki,? kommenteeris Lambing täna hommikul.

Tallinna linnakohus mõistis endise Ekspordi ja krediidi garanteerimise sihtasutuse (EKGS) juhi Gunnar Lambingu süüdi seoses Haapsalu kunagise tuntud õmblusettevõtte Sulev pankroti- ja offshorepessa antud halba laenuga.

Laenu andis Inko Balti pank ja see tuli KredExi eelkäijale EKGSile üle tasaarveldusena. EKGS volitas oma juhti Gunnar Lambingut halvast laenust tagasi võitma nii palju, kui võimalik.

Selleks vormistas Lambing kasutud laenu tagatised ümber õmblustooteid eksportiva Tabac International S.A. kommertspandiks. Tehingu väärtus raamatupidamises oli 1,4 mln krooni. Mingit laenuraha EKGS täiendavalt välja ei andnud.

Peale Lambingu lahkumist EKGSi juhi kohalt jätkas Tabac International algul intresside tasumist, kuid enne laenu põhiosa tagasimaksmist teatas oma maksejõuetusest. EKGSi tookordne juht Ants Juhvelt jättis ettevõtte eksporttoodangu arestimata ja loovutas võlanõude äsjaasutatud firmale OÜ Dacosta Trade.

Dacosta Trade asutaja ja omanik oli pankrotistunud Lääne-Eesti pangaga tuntuks saanud Aare Sosaare abikaasa Silva Sosaar. Lepingule EKGSiga kirjutas Dacosta Trade poolt alla Raul Markov, kes on osalenud ka Era Liisingu juhtimises.

Võla loovutamise leping EKGSi ja Dacosta Trade vahel lubas võlga ilma igasuguste piirangute ja aruandmiskohustusteta edasi müüa. Dacosta Trade pidi EKGSile andma vaid poole sissenõutud või müügist saadud rahast. Mullu alustas läbi kõigi oma kolme tegevusaasta negatiivse omakapitaliga ja maksuvõlgades Dacosta Trade likvideerimismenetlust ning KredEx võttis halva laenu endale tagasi.

KredExi andmetel Dacosta Trade vahepeal laenuga ei tegelenud. Ka ei uuritud seda, kuidas Haapsalu õmblustööstuse endised ja praegused võtmeisikud petuskeemiga seotud on.

Lambingu süüdimõistmine ametiseisundi kuritarvitamises võimaldab KredExil pöörata 1,4 mln kroonise nõude tema vara vastu. Hetkel on arestitud Lambingu maja ja auto.

Lambingut kaitseb täna kohtus Aivar Pilv.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing