Eesti Telekomi kasumlikkus pettis analüütikute ootusi

Annika Matson 16. aprill 2004, 00:00

Eelmise aasta esimeses kvartalis teenis Telekom 39 miljonit krooni kasumit. Dividendide tulumaksu tuli firmal mullu esimeses kvartalis maksta 280 miljonit krooni. Tänavu kajastab Eesti Telekom dividendide tulumaksu teises kvartalis. Kui dividendide tulumaks arvestamata jätta, siis tuleks eelmise aasta kasumiks samuti 319 miljonit krooni.

Meeldiva üllatuse valmistas analüütikutele Eesti Telekomi 10protsendiline käibe kasv, 1,218 miljardi kroonini.

?Kasumlikkus valmistas mulle pettumuse,? ütles Hollandi panga ING Eesti Telekomi analüütik Benita Mikolajewicz. Kogu aasta kokkuvõttes ootab ta EBITDA marginaaliks 44 protsenti. Esimeses kvartalis tuli aga marginaaliks juba 43 protsenti.

Kasumlikkuse langemist põhjendas ekspert turu liberaliseerimise ja eriti tugeva konkurentsiga mobiilside vallas.

Mikolajewicz ootab kogu selle aasta käibe kasvuks 10%. ?Tõrv meepotis on aga tõsiasi, et käibe kasv tuli kõrvaltegevusvaldkonnast ehk võrguehitusest, mitte põhitegevusvaldkonnast,? ütles ekspert.

Austria panga Erste Banki analüütiku Amir-Ali Ameri sõnutsi on Eesti Telekomil telekommunikatsioonituru küllasuse ja väiksuse tõttu edaspidi raske kasvada. ?Palju võimalusi kasvuks firmal enam ei ole,? ütles Ameri. Ta lisas, et kõige suurem kasvupotentsiaal on telekomil võrguehitusvaldkonnas ja selle tütarfirmal Connecto.

Hansabank Marketsi peaanalüütik Urmas Riiel möönis, et oodatust veidi madalama esimese kvartali kasumi ja kõrgema käibe pärast kogu aasta tulemusi veel muutma ei hakata. ?Kasum jäi ootustele alla napilt, muret tundma siiski veel ei peaks,? ütles Riiel.

Suprema analüütik Triin Palge ootas samuti suuremat kasumit ning käive üllatas, olles ootustest parem 6,7% võrra. Telekomi EBITDA ja puhaskasum jäid ootustele alla vastavalt 2,5 ja 3,3 protsenti.

Eesti Telekom muudab oma suundumust telekommunikatsioonifirmast rohkem teenindusfirmaks. Ettevõte on laiendanud oma kaubandustegevust ja teenindusteenuseid ning nendel valdkondadel on madalam marginaal kui telekommunikatsioonil. Ka kasvanud ehitustegevusel on madalamad marginaalid.

EMT finantsdirektor Leho Tamm ütles eilsel online-pressikonverentsil, et on viimase kahe kvartali jooksul pööranud eelkõige tähelepanu turuosa hoidmisele ja see on toonud kaasa mõningase languse marginaalide osas.

Esimeses kvartalis kasvas fiksside kasum enne makse 11 protsenti, EMT kasum enne makse vähenes aga 4 protsenti.

?Kasvanud on madalama marginaaliga tegevusalade, nagu näiteks terminalide müügi osakaal,? märkis Tamm. Ta kinnitas, et lähiajal ei ole kavas EMTd ja Elioni liita.

Eesti Telekomi juhatuse esimees Jaan Männik online-pressikonverentsil TeliaSonera ülevõtmispakkumist kommenteerida ei soovinud. ?Ka rahvusvaheline tava on selline, et juhtkond oma ettevõtte aktsia hinda ei kommenteeri. Mõnedel juhtudel on see isegi töölepingusse kantud tingimus, ?ütles ta.

Eesti Telekomi aktsia odavnes eile 2,3 protsenti, 119,5 kroonini.

Telekomi aktsionäride nimekiri, mille alusel jaotatakse dividendid 2003. majandusaasta eest, fikseeritakse selle aasta 8. juuni kella 8 seisuga.

Dividendid makstakse välja 17. juunil 2004. aastal, teatas ettevõte börsile.

Dividende makstakse aktsionärile sõltumata sellest, kas ta on nimekirja fikseerimise kuupäevaks aktsepteerinud Baltic Tele AB 14. aprillil 2004 avalikustatud ostupakkumise ASi Eesti Telekom aktsiatele või mitte.

Suprema analüütik Triin Palge usub, et lähiajal püsib Eesti Telekomi aktsia hind hetke tasemel ehk 119 krooni piirimail ja allapoole ei lange. Pikemas perspektiivis sõltub hind muidugi sellest, milline on TeliaSonera pakkumise tulemus ? kas see võetakse vastu või mitte ja kas TeliaSonera muudab oma pakkumist.

?TeliaSonera peab oma pakkumist muutma, kui nad tahavad Eesti Telekomis enamusosalust saada,? ütles Palge. Ta lisas, et eksisteerib ka võimalus, et nad pakkumisest loobuvad.

Praegu tundub, et TeliaSonera pakkumine ei lähe läbi, ütles Ühispanga turuanalüüsi divisjoni direktor Sven Kunsing. ?Pole mõtet ka hetkel aktsia hinnaga spekuleerida, kui ei ole ühelt ega teiselt poolelt argumente kuulda,? märkis ta.

TeliaSonera Norra, Taani ja Balti riikide avalikkussuhete juht Kjell Lindström kinnitas, et nad on huvitatud Eesti Telekomi omandamisest. Mida võiks aktsia hind lähiajal teha, ta kommenteerida ei osanud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing