Kohus ei vabastanud Andres Bergmanni vahi alt

16. aprill 2004, 13:48

Tartu vanglas viibiv ERA Panga eksjuht Andres Bergmann jääb vahi alla edasi, sest Tartu ringkonnakohus ei rahuldanud Bergmanni ja tema kaitsja erikaebuseid.

Tartu ringkonnakohus jättis Tartu maakohtu 30.03.04. määruse, mille kohaselt tuli Bergmann vahi alla võtta, tühistamata. Ringkonnakohus leidis, et Bergmann on rikkunud seadusesätteid, sest lahkus Eestist ilma kohtu nõusolekuta.

Ringkonnakohus jättis tänase määrusega otsustamata, mis saab kautsjoniks makstud rahasummast. See lahendatakse Bergmanni süüküsimuse otsustamisel.

Andres Bergmanni ennast tänahommikusel kohtuarutelul ei viibinud.

Bergmanni kaitsja, advokaadi vanemabi Aivar Kello ei soostunud äsja ringkonnakohtu poolt välja kuulutatud määrust kommenteerima.

?Ma pole määrust veel paberkandjal näinud,? põhjendas Kello. ?Ja kuna asi puudutab väga isiklikult minu kaitsealust, siis enne, kui ta pole oma seisukohti mulle avaldanud, ei kommenteeri ma midagi.?

Bergmanni vahistamist taotles prokurör Kaire Hänilene, sest Bergmann käis ilma kohtu loata 24.-27. märtsil Saksamaal. Bergmann vahistati 31. märtsi varahommikul Tartus Jaama tänavas asuvast eramust. Vahistamise lõputähtaega kohtumääruses ei ole.

Kaitsja Aivar Kello rääkis täna kohtus, et Bergmann kui Saksamaa kodakondsust omav isik käis Saksamaal, et pikendada kehtivuse kaotanud passi. Kello väitel sai Bergmann Saksamaal viibides peatrauma, viibis haiglas ja lasi läbi lähedaste informeerida kohut, et ta ei saa trauma tõttu osaleda 29. märtsil algaval kohtuistungil.

?Seega oli kohut olukorrast informeeritud,? lausus Kello. ?Minu jaoks oli prokuröri taotlus võtta Bergmann vahi alla täielik üllatus.? Samas möönis Kello, et Bergmann ei informeerinud kohut enne oma ärasõitu Saksamaale.

Prokurör Kaire Hänilese sõnul hoidus Bergmann kohtuistungist teadlikult kõrvale. ?Kuigi ta oli perearsti tõendiga määratud kodusele re?iimile, liikus ta kohtupäeval ringi nii Tartus kui Tallinnas,? rääkis Hänilene. ?Näiteks on tõendeid, et 30. märtsi keskpäeval ehk ajal, kui Tartu maakohus kuulutas välja Bergmanni vahistamismääruse, sisustas Bergmann aega ühes Tallinna pubis.?

Hänilene rõhutas, et Bergmanni kaheldavate haiguste tõttu on kohtuistungeid korduvalt edasi lükatud.

Andres Bergmann on ERA Panga võtmefiguure puudutava kriminaalasja uurimise ajal varem kaks korda vahi all viibinud. Esimene kord peeti ta koos ERA Panga juhatuse esimehe Jaak Kiikeri ja panga finantsdirektori Peep Akkeliga 48 tunniks kinni 2000. aasta 7. märtsil.

Teist korda vahistas politsei Bergmanni 2001. aasta 12. detsembril. Bergmann vabanes Tallinna keskvanglast 2002. aasta 1. veebruaril pärast ühe miljoni krooni suuruse kautsjoni tasumist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing