Ülo Toomsalu • 16. aprill 2004 kell 5:59

EPL: Riigikohtu esimehe post jääb vakantseks

Riigikohtu esimehe ametikoht jääb teadmata ajaks tühjaks, sest president Arnold Rüütel pole seni nimetanud uut riigi esikohtuniku kandidaati.

Rüütli nõuniku Eero Rauna sõnul on president alustanud konsultatsioone riigikohtu esimehe leidmiseks, kuid nimesid on veel vara nimetada. Eesti Päevalehe andmetel tegi Rüütel esimese pakkumise kunagisele justiitsministrile Paul Varulile, kes aga ettepaneku tagasi lükkas.

Riigikoguga pole Kadriorg uue riigikohtu juhi võimalike toetushäälte asjus veel ühendust võtnud. Küll aga vabastas parlament sel nädalal riigipea palvel Euroopa Kohtusse tööle mineva Uno Lõhmuse alates 1. maist riigikohtu juhi ametist.

?Ei minu kõrvu ega Res Publica fraktsiooni pole jõudnud presidendi arvamusi ega ettepanekuid,? ütles põhiseaduskomisjoni esimees Urmas Reinsalu. ?Ideaal oleks muidugi see, kui ühe ametiisiku lahkumisele järgneb kohe teise ametisse astumine.?

Reinsalu sõnul on vähemalt teoreetiliselt võimalik, et Riigikogu jõuab uue riigikohtu esimehe paika panna maikuu jooksul. Samas võib asi mitmeks kuuks venima jääda. Riigikohtu esimehe kandidaat peab enne ametisse nimetamist läbima kaitsepolitsei julgeolekukontrolli, välja arvatud juhul, kui tal juba on juurdepääsuluba ?täiesti salajase? tasemega riigisaladusele. Kui reeglina kestab niisugune kontroll kolm kuud, siis antud juhul tuleb kapo ametnikel hakkama saada ühe kuuga, sest Lõhmuse volitused lõpevad ennetähtaegselt.

Riigikogu liikmed on soovitanud presidendile otsida uut esikohtunikku riigikohtunike endi seast. Kandidaatidena on nimetatud Villu Kõve ning kolleegiumi esimehi Hannes Kirist, Ants Kulli ja Tõnu Antonit, samuti õiguskomisjoni esimeest ja Reformierakonna aseesimeest Märt Raski.

Hetkel kuum