Emor: Eesti inimesed on muutunud alalhoidlikumaks

19. aprill 2004, 12:44

TNS Emori uuring Eesti elanike väärtushinnangutest näitan, et me oleme vähem valmis muutusteks ning hindame pigem olemasoleva hoidmist ja stabiilsust.

Eesti elanike tulevikuootused on muutunud aasta-aastalt ettevaatlikumaks: kui 1999. aastal uskus iga teine (50%), et uus aasta tuleb parem kui eelmine, siis 2003. aasta lõpuks oli optimistide osakaal vähenenud 36%-ni. Igapäevaelus väljendub alalhoidlikkus olemasoleva töö ja suhete hoidmises, tuttava ja traditsioonilise hindamises.

TNS Emori projektijuhi Mari Kalkuni sõnul on stabiilsusega seotud väärtuste esiletõus märgiks ühiskonna täiskasvanuks saamisest. Nagu inimese täiskasvanuks saamisel, on ühiskonnale tervikuna olulisem olemasolevate väärtuste hoidmine ja vähem energiat pühendatakse lihtsalt uute asjade järele - proovimisele. Inimesed veedavad enam aega kodus pereringis, kui sõpradega väljas pidutsedes.
Ühiskonna sellesse faasi jõudmine tähendab viimase 15 aasta jooksul välja kujunenud tegutsemistavade ja traditsioonide kinnistumist.

Andmed põhinevad TNS Emori poolt regulaarselt korraldataval väärtushinnangute uuringul RISC. 2004. aasta jaanuari uuringu käigus kaardistati 1000 Eesti 15-74-aastase elaniku väärtushinnangud

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing