PM: Riik käib valdadega soojamiljonite pärast kohut

19. aprill 2004, 08:21

90ndate aastate alguses linnadele ja valdadele kergekäeliselt sadu miljoneid kroone laenanud rahandusministeerium peab nüüd käima kohut, et võlgu tagasi saada.

Saaremaal asuvad Orissaare ning Kaarma vald või siis Kesk-Eestis paiknev Türi vald on ühed neist paljudest, kes peavad lähiajal kohtu ees seisma ja selgitama, miks nad pole riigile laenu tagasi maksnud, kuigi tähtajad ammu möödas, kirjutab Postimees.

Jutt on miljonitest kroonidest, mida hakkas omavalitsuste ja toonaste soojaettevõtete arvele tilkuma ajal, kui Eestist oli taas saanud iseseisev riik, kuid iganenud katlamajad ja soojatrassid ähvardasid elanikke külma kätte jätta.

Orissaare vald sai ühisest laenukatlast tookord 3,5 miljonit krooni ning koos hiljem mujaltki juurde laenatud summadega ehitas asulasse uue katlamaja ja soojatrassi, mis kütavad nii kohalikku koolimaja kui ka korruselamuid.

Orissaare vallavanema Raimu Aardami sõnul lubati neile laenu andes, et riik aitab selle suures osas ise kinni maksta, kuid kuna see oli suusõnaline lubadus, siis jäi kogu võlg valla kanda.

Rahandusministeeriumi võlgnike edetabelis kohe Orissaare kannul püsiva väikevalla Võnnu kaelas ripub aga kivina
Maailmapangalt 1994. aasta kevadel saadud 2,9 miljoni kroonine laen.

Valla pearaamatupidaja Aino Nalva kartis, et eks tuleb neilgi kohtu ees seista, sest võlg riigi ees on kasvanud 6,7 miljoni kroonini ning raha, millega seda kustutada, pole kuskilt tulemas.

Riigi nimel tegutseva rahandusministeeriumi mustas nimekirjas on kokku veidi üle kolmekümne omavalitsuse, kes pole oma soojavõlga seniajani tagasi maksnud. Neist seitse on ministeerium kohtusse kaevanud.

Postimehe andmetel peavad kohtule tõenäoliselt peagi aru andma hakkama ka võlaedetabeli tippu kroonivad Tallinna ja Tartu linn, kellega ministeerium on kunagise laenu tagasisaamise pärast juba aastaid maid jaganud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing