Tolliametnikud jäävad sisepiirile ka peale 1. maid

19. aprill 2004, 12:41

Tolliametnikud jäävad Euroopa Liidu sisepiiridele ka pärast 1. maid.

Maksu- ja tolliameti teatel teostavad tolliametnikud vajadusel sisenemisformaalsusi Euroopa Liidu liikmesriikidest ja liituvatest riikidest Eestisse enne liitumist ekspordiks ja transiidiks vormistatud, kuid liitumise hetkeks veel Eestisse mittejõudnud kaubale.

Sellisele kaubale vormistatakse sisenemisdeklaratsioon või rakendatakse transiidi tolliprotseduuri. Piiril käsitletakse kaupa ühendusevälise kaubana ja tollistaatust piiril tõestada ei ole vaja.
Kaupadele, mis hakkavad peale Eesti liitumist Euroopa Liiduga liikmesriikidest liikuma maanteed mööda, Eesti - Läti piiripunktides tolliformaalsusi teostama ei pea.
Euroopa Liidu tollistaatusega kaubaks on ühenduse tolliterritooriumil saadud või toodetud kaup, mis ei sisalda imporditud kaupu riikidest või territooriumidelt ning mis ei moodusta EL tolliterritooriumi osa, vabasse ringlusesse lubatud kaup, mis on imporditud riikidest või territooriumidelt ja ei moodusta EL tolliterritooriumi osa ning vabasse ringlusesse lubatud kaupadest EL territooriumil saadud või toodetud kaup.

Meretranspordiga saabumisel tõendavad vedajad piiril tollile kauba tollistaatust kauba manifesti või T2L dokumendi esitamisega. Kauba tollistaatust tõendavaks dokumendiks on T2L vorm või muu alternatiivne T2L või T2LF dokument, mille väljastab kauba saatja. Kui kaupa veetakse laevaga, millele on tolli poolt väljastatud regulaarlaevaliiniluba, siis kauba ühenduse staatust tõendama ei pea. Kolmandate riikide kaupadele rakendatakse transiiditolliprotseduur T1.

TIR-vedude vedajad peavad arvestama asjaoluga, et TIR-veoetapi avamisel tuleb juba selle vormistamisel piiraja määramisel teada, millal veos jõuab esimesse sisepiiripunkti. Pärast Eesti liitumist Euroopa Liiduga ei saa teostada liikmesriikide piiridel enam TIR veoetapi tollivormistust.

Kõik Eestis alustatud TIR-veoetapid, mis jõuavad Eesti-Läti piirile enne 1. maid 2004, lõpetatakse Eestis. Kõik TIR-veoetapi, mis jõuavad piirile pärast 1. maid 2004, peavad jätkama liikumist sihttolliasutuseni ühenduses vastavalt TIR veoetapi avamisel kasutusele võetud meetmetele.
Välispiiril toimub tollivormistus liitumise hetkest vastavalt Euroopa Liidu tolliõigusele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing