Ligi kaks miljardit krooni dividendideks

Raivo Sormunen 20. aprill 2004, 00:00

Tallinna börsil noteeritud ettevõtted kavatsevad sel aastal aktsionäridele dividendidena välja maksta 1,82 miljardit krooni. Kasv võrreldes möödunud aastaga 27%.

Kokku maksab neljateistkümnest börsilt noteeritud firmast sel aastal dividende kuus firmat. Kahel firmal (Norma ja Eesti Telekom) on veel aktsionäride üldkoosolek pidamata ja dividendide väljamaksmine kinnitama, kuid kuna ettevõtete juhatused on juba dividendide väljamaksmise otsuse teinud, siis kiidavad selle väga suure tõenäosusega heaks ka investorid. Eile kinnitasid seni viimasena oma dividendide saamise soovi Hansapanga aktsionärid.

Suurimad dividendimaksjad on sel aastal Eesti Telekom ja Hansapank, vastavalt 1,101 ja 0,555 miljardit krooni. Telekom on sel aastal parima dividenditootlusega (6,6%).

Ülejäänud nelja firma väljamaksed jäävad 21,6 mln ja 66 mln krooni vahele.

Dividendide kättesaamist ei pea investorid enam kaua ootama. Esimesena laekuvad dividendid Merko Ehituse aktsionäride kontodele (juba sel reedel). Merko Ehitus on ka ainuke firma, mille aktsiaid enam omanikutulu ihalejad osta ei saa. Õige kohe on selline väärtpaber ka Saku Õlletehase aktsia, mis omab dividendiõigust veel vaid täna. Harju Elektri aktsiaid saab dividendide pärast osta kuni järgmise teisipäevani.

Ligi 2/3 dividendilaekumisest riisuvad endale kolm investorit: Eesti Telekomi suuromanikud TeliaSonera (539 mln krooni) ja Eesti riik (300 mln krooni) ning Hansapanga suuromanik Swedbank (332 mln krooni).

Võrreldes 2003. aastaga suureneb sel aastal dividendide väljamaksmine Eesti Telekomis, Hansapangas, Merko Ehituses ja Harju Elektris. Norma ja Saku Õlletehas maksvad dividende sama palju kui aasta eest (kumbki viis krooni aktsia kohta). 2004. aastal laienemisele ja investeerimisele suurt rõhku panev Tallinna Kaubamaja erinevalt mullusest sel aastal investoreid dividendidega ei rõõmusta.

Kui Tallinna Kaubamaja kõrvale jätta, siis on dividendide maksjate ja mittemaksjate nimekiri olnud Tallinna börsil mitmeid aastaid stabiilne.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:22
    Otsi:

    Ava täpsem otsing