23. aprill 2004 kell 7:47

Börsikommentaar: TeliaSonera võib anda Tallinna börsile surmahoobi

Kui Eesti riik annab TeliaSonerale järele ja soostub Eesti Telekomi aktsiad müüma suhteliselt madala hinnaga, võib see anda Tallinna börsile surmava hoobi.

Asi ei olegi selles, et juhul, kui riigi eeskuju järgivad sajad ja isegi tuhanded väikeaktsionärid ja TeliaSoneral õnnestub Eesti Telekomi aktsia börsilt ära viia, kaob börsilt üks kahest juhtivaktsiast. Suurem probleem on hoopis see, et Telekomi börsilt lahkudes saab järjekordse hoobi usaldus börsi ja börsil noteeritud ettevõtete suhtes. Kohe hakkavad pihta spekulatsioonid Hanspanga lahkumisest ja aktsiaid hakkavad müüma need viimasedki väikeinvestorid, kes börsile seni on jäänud.

Võib ju öelda, et kohalikest väikeinvestoritest palju olulisemad on välisinvestorid. Tõsi see on, et välisinvestoritel on aktsiate hinna kujundamisel Tallinnas oluline roll aga nende huvi piirdub vaid suurtega, nagu Hansapank ja Eesti Telekom, tulevikus ehk ka Tallinki ja ka teised infrastruktuuriettevõtete vastu, keda on börsile oodata. Kõikide ülejäänud ettevõtete aktsiate saatuse otsustavad ikkagi kohalikud investorid. Aga kui neid ei ole, pole ka börsiettevõtteid. Viimased viis aastat on näidanud seda äärmiselt veenvalt.

Hetkel kuum