Bauhausi Eesti konkurendid prognoosivad hinnasõda

Andres Kärssin 27. aprill 2004, 00:00

Bauhausi esindav Õigusbüroo Kurki-Suonio OÜ teatas Tallinna arhitektuuriteenistusele, et nende klient on ostnud Peterburi tee 2 ja Ülemiste tee 5 asuvad kinnistud, millele soovitakse rajada kaubanduskeskus.

Lasnamäe piirkonna arhitekti Inge-Ly Ansipi sõnul lubab detailplaneering kaupluse ehitamist ? nii vastati ka Bauhausile ja nüüd ootab linn eskiisi esitamist. Ansip lisas, et võrreldes Saksa discounter?iga Lidl on Bauhaus paindlikum. ?Nad lubasid hoone kohendada keskkonda sobivaks. Neil on küll etteantud maht ja kontseptsioon, kuid pole konkreetset tüüpfassaadi,? lausus ta. Ansip ütles, et Bauhausi eskiisi puhul tuleb kõne alla ka liiklusküsimus. Samas lisas ta, et endise lihakombinaadi krunt pole otseselt seotud Järvevana teega: ?Siinpool raudteed pole ma praegu märganud sellel ristmikul pikki seisuaegu.?

Saksamaal 40 miljardi kroonise aastakäibega Bauhausi välistegevuse juht Joachim Krupka jäi kommentaaris sõnakehvaks: ?Olema aktiivsed erinevates maades, vaatame ka Eestis ringi.? Küsimustele võimalike ülesostude, investeeringumahtude, kaupluste arvu kohta vastas Krupka, et tegemist pole telefonijutuga.

Soome taustaga Õigusbüroo Kurki-Suonio tegevjuht Katrin-Pille Vihmari sõnul ei saa ta Bauhausi plaane kommenteerida. ?See pole meie pädevuses, kõik käib läbi Helsingi büroo,? märkis ta.

Kinnistusregistri andmeil on Peterburi tee 2 ja Ülemiste tee 5 kinnistute omanik Pro Kapital, samas võib muudatuste tegemine registris võtta aega mitu kuud. ?Bauhaus on huvi tundnud mõne kinnistu ostmise vastu, küsitud on ka Peterburi tee kinnistu kohta. Midagi konkreetset ei ole praegu kokku lepitud. Huvi tundmisega on see piirdunudki,? teatas Pro Kapital Eesti peadirektor Andrus Laurits.

Pro Kapitali gruppi kuuluva Kristiine keskuse juhi Allan Remmelkoore sõnul ei pea grupp ise mõttekaks lihakombinaadi alale kaubanduskeskuse ehitamist ja kaalutakse kinnistute müüki.

Bauhausi tegutsemine ja kruntide otsimine viitab, et sakslased ei osta üles mõnda Eestis tegutsevat ketti. Seni on võimaliku müügiobjektina nähtud Ehitus Service?it, mille omanike ringi kuuluvad kahe aasta eest Säästumarketi edukalt soomlastele müünud siinsed ettevõtjad. Ehitus Service?i kontseptsioon on väga sarnase Bauhausi omaga.

Ehitus Service?i juhi Maldar Mäesalu sõnul tõstab iga uue tegija tulek niigi ahtakesele Eesti turule konkurentsi ja selle üle võib rõõmustada vaid klient. ?Seoses Bauhausi tulekuga tiheneb konkurents ehitus-, kodu- ja aiakaupade müügil märgatavalt, mis toob alla nimetatud kaupade müügihindu ning just müügikasumi arvel. Kuna ehitusmaterjalide müügimarginaalid on niigi madalad, võib see nii mõnelegi tekitada tõsiseid raskuseid,? lausus ta.

K-Raua ACE kaubamärgi all tegutseva KR Kaubanduse finantsdirektor Tarmo Tuisk ütles, et võimalik uus konkurent pakub rohkem Kesk-Euroopa ja Saksamaa kaupa ning madalamaid hindu. ?Kui nad Soomes tulid turule, siis tulid madalamate hindadega ja sinna tasemele need hinnad jäidki,? märkis ta. Tuisu hinnangul rõhuks Bauhaus Eestis ilmselt jaekaubandusele ja pakuks rohkem käsitööriistu, mitte üldehituskaupu. ?Kui nende hinnad on normaalsed ja tooted kvaliteetsed, peavad teised müüjad hinnaga kaasa minema. Meie jaeklient on hinnatundlik,? lisas ta.

Statistikaameti andmeil oli Eestis mullu majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide jaemüük 3,5 miljardit krooni. Eesti suurimad ettevõtted ses vallas on Famar-Desi (Ehituse ABC), Rautakesko, Ehitus Service ja ESPAK.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:23

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing