EPL: Banaani hind tõuseb

27. aprill 2004, 07:45

Viimastel kuudel ligi 30 protsendi võrra tõusnud banaani hind kallineb veelgi, sest pärast 1. maid Eestisse jõudvate banaanide pealt tuleb tasuda tollimaksu.

Ühe suurema puuviljahulgimüüja Karlskrona kontorist öeldi Eesti Päevalehele, et mai alguses tõstetakse banaanide hinda prognoosi kohaselt 30 protsendi võrra, olenevalt konkurentide käitumisest. Ka varem Euroopa Liiduga liitunud riikides kallines banaanikilo liitumise järel Karlskrona andmetel umbes 30 protsenti.

Teise suurema puuviljakaubitseja Riguali vanemostujuhi Annika Tuule sõnul ei saa pärast 1. maid Eestis banaan soodsam olla kui Soomes, kus see eilse seisuga maksis jaemüügis ligi 25 krooni kilogramm. ?Selline hind ei ole ka meil välistatud,? ütles ta, lisades, et Eestis maksab banaanikilo hetkel umbes 14 krooni.

Küsimusele, miks Eestis ei saa banaanikilo soodsam olla kui Soomes, vastas Tuul, et ettevõtete kasumi arvel ei saa seda Eestis soodsamalt müüa, kuna kiiresti rikneva kaubana ei saa ka sellelt kõrget marginaali küsida.

Selveri kauplustes on banaanikilo kallinenud poole aasta taguselt 10 kroonilt 13,5 krooni kanti, vahepeal on see isegi 15 kroonini küündinud. Hulgimüüjad põhjendavad viimase aja hinnatõusu banaani hinna hooajalise kõikumisega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing