EPL: Müüja õhutab ostuhullust

28. aprill 2004, 07:59

Kaupmehed kutsuvad inimesi kaupu ostma, kinnitades reklaamides, et 1. maist hinnad oluliselt kallinevad.

Nii on kutsutud rahvast ostma kõike, mis pärast euroliiduga ühinemist võib vähemalt 10 protsenti kallineda ? suhkur, banaanid, sool ja kodutehnika. Ettevõtete andmetel kallineb suhkru- ja riisikilo pärast liitumist 100, banaanikilo 30 ning kodutehnika kuni 14 protsenti, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eile kutsus AS Antomin ostma Tartu hulgilaost suhkrukotte, enne kui ladu tühjaks saab. Reedeni on hulgilaost võimalik saada 50kilogrammise koti 390 krooni eest ? alates uuest nädalast selle hind peaaegu kahekordistub ? 700 kroonile. Laost öeldi, et ostes korraga tonni, viiakse kaup Tartu linna piires tasuta kohale.

ASi Antomin juhataja Romet Puhk nõustus, et odavat suhkrut pakuvad nad ka üleliigsete laovarude trahvimise hirmus. Nimelt keelab seadus omada viimaste aastate keskmisest suuremat varu. ?Järgmine partii tuleb laevaga Eestisse mai keskel ja siis pakume seda juba uue hinnaga,? lisas ta.

?Hinnakujundus on vaba ning kui ettevõte plaanib 1. maist suhkru hinda reklaamis lubatud tasemele tõsta, siis tarbija eksitamisega tegemist ei ole,? ütles tarbijakaitse pressiesindaja Kristina Vaksmaa ja lisas, et ELiga ühinemise tõttu esineb siiski põhjendamatut paanika tekitamist hindade osas palju. Eriti taunitav on see selliste kaupade puhul, mille osas hinnatõusu oodata ei ole.

ELi teabetalituse nõunik Paavo Palk ütles, et ELis ei ole kehtestatud kõigile kodumasinatele 14protsendilist tollimäära. Keskmine tollimäär jääb siiski 4 protsenti juurde ? osal on selleks protsendiks 0, tolmuimejatel 2 ja raadiotel 14. Kvoodisiseste kaupade puhul ei rakendata tollimäära üldse.

Banaane on Palki sõnul võimalik Eestisse jätkuvalt tuua kvoodi ulatuses ka tollimaksuvabalt. ?Seega ei pea nende hind tõusma kohe Soomega samale tasemele. Tollivaba banaani hind võiks ju senisele tasemele jääda.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing