Svedbergs rajab Eestis tehase

Kristiina Randmaa 29. aprill 2004, 00:00

Svedbergsi finantsjuhi Ola Österbergi sõnul on Rootsi kapitalil põhinevale Svedbergsile tehase rajamine Eestis väga põnev investeering, sest seni pole 1928. aastal asutatud ettevõttel oma tehaseid olnud. ?Viimaks hakkame oma tootmist kontrollima,? ütles ta ja seletas, et 1960ndatest aastatest alates on nad toodangu saanud allhanke korras.

Tänassilma tulev tehas peaks aegamööda saama enda kanda ühe suurema osa Svedbergsi kaubamärgi toodangust, allhanget täiesti lõpetada ei kavatseta. Österberg ei osanud veel öelda, mis tuleb oktoobris täielikult valmiva tehase tootmisvõimsuseks.

Lisaks soovib firma tulla Baltimaade turule, selleks luuakse Baltimaade müügiüksus. Kui Eestis on Svedbergsi toodangut vähesel määral müüdud, siis Lätti ja Leetu pole eksporditud.

?Tegime põhjalikku uurimistööd ja leidsime, et Eesti sobib meile kõige paremini ? siin on müügiinimesi, maagaasi ja häid töölisi,? põhjendas Österberg Eesti edu Läti ja Leedu ees.

Svedbergsi 2003. aasta käive oli 600 ja kasum 94,5 miljonit krooni. Peamised turud olid Rootsi ja teised Põhjamaad. Svedbergsi esimese kvartali käive oli 175 miljonit krooni ja puhaskasum 19 miljonit krooni.

Svedbergs Estonia ASi juhatajaks saab inglane Peter Shilling, kes on sanitaarkeraamika tootmise ekspert ja hakkab välja koolitama 80 oskustöölist. ?Eestis hetkel vajalikke oskustöölisi ei ole,? sõnas Svedbergs Estonia juhatuse liige Karin Keerdo, kes on aasta jagu tehase rajamist ette valmistanud. Ta lisas, et Svedbergsile pole Eestis ka otseseid konkurente ? Balteco on keskendunud vaid vannide tootmisele, samas kui Svedbergs teeb kogu vannitoa sisustust.

Tänassilma Tehnopargi arendaja Mergo Holdingi juhatuse liikme Tõnu Soodla sõnul kasvab Tallinna piirile jääv Tänassilma Tehnopark plaani järgi ? 25 krundist 17 on müüdud, seitse hoonet on katuse all, millest viimasena valmis Svedbergsi tehasehoone kõrvale jääv Stora Enso pakenditehas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:24
    Otsi:

    Ava täpsem otsing