Aarded maailma katuselt

Kersti Inno 30. aprill 2004, 00:00

Buda nunnad esitlevad oma esimesel välisreisil Läände Tiibeti rituaalset muusikat ? Drikung Kagyu koolkonna laulu ja tantsu eksootiliste pillide saatel.

Sarnast etendust on meil varem nähtud-kuuldud vaid viis aastat tagasi Orient Festivalil buda munkade esituses. Võõrapäraste nimedega pillidelt kostub oboe- ja sarvelaadseid kõlasid, aimata võib, mis hääli teevad erinevad trummid, taldrikud, kelluke. Kuidas kõlab aga dung-kar ehk merekarp?

Etenduse atraktiivsetest detailidest püüavad pilku ka meditatsioonimütsid ja maskid.

Samten Lingi nunnade rituaalne tants ja müstiline muusika kannab endas tervendavat sõnumit, mis on Tiibeti kloostrikunsti tähtsaim ülesanne. Programm sisaldab kilde Tiibeti budismi sügavmõttelistest meetoditest, mille eesmärk on kõigi olendite rahu ja õnn. Budismis on tähtsal kohal õpetuste ja kogemuste elushoidmine ning selle järjepidevuse tagamine tulevastele põlvkondadele, mistõttu valgustumise energiad, õnnistused ja õpetused on alles hoitud suurtelt vaimsetelt meistritelt kuni tänase päevani.

Kontserdisaali Tiibeti-pärases atmosfääris toimuks otsekui teenistus, mille käigus meditatsiooniseisundis kasutatakse jumalikku märgikeelt kunrigit. Puhastades karmat pühale tekstile vastavaid sünkroonseid liigutusi tehes, mõttes oma keha ohverdades, saavad nunnad rituaali kaudu kehaliselt, vaimselt ja verbaalselt üheks jumalusega.

Kõik positiivsed soovid, mida nunnad koos publikuga on esitanud kogu rituaali käigus, pühendatakse inimeste ja kõigi tundlike olendite hüvanguks.

Orient Festival viib Tiibeti nunnade kava ka naabritele ? Lätisse ja Soome.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:24
Otsi:

Ava täpsem otsing