Kasutatud autod hüppeliselt ei odavne

Kristina Traks 30. aprill 2004, 00:00

Esimesest maist ei pea kasutatud autosid importiv firma enam tasuma käibemaksu kohe piiril nagu seni. Äripäeva küsitletud kasutatud autode importijad ja müüjad kinnitasid aga, et vastupidiselt levinud arvamusele ja ootusele ei langeta käibemaksumuudatus kasutatud autode hinda.

Tartus kasutatud autosid müüv OÜ Ropka Autopood juhataja Aivar Aland ütles, et firmalt kasutatud autot ostes ei lähe see maikuust käibemaksu võrra odavamaks. ?Ega käibemaks ei jää ju autolt maksmata, lihtsalt firma ei pea seda kohe piiril maksma, vaid see makstakse siis, kui auto müüakse,? rääkis Aland. ?Sellepärast ma ei usugi, et mai algusest kõikidel autohindadel kohe punased jooned peal on.?

Samas möönis Aland, et ostes auto eraisikult, kes on selle ise välismaalt toonud, võib hind tõesti käibemaksu võrra madalam olla.

Tallinnas kasutatud autode müügiga tegeleva Auto ja Karavan OÜ juhataja Vilmar Engel sõnas, et ettevõtjale on muudatus kasulik, sest ta ei pea enam panema raha käibemaksu alla kinni. ?Ma ei pea enam riigile tasuta laenu andma,? ütles Engel. ?Samas käibemaksu võrra odavamaks autod küll ei lähe, sest maks ei jää ju tasumata, vaid tasutakse teisel ajal.?

Valgas kasutatud autode impordi ja müügiga tegeleva ASi A-Karuse juhataja Allain Karuse hinnangul lähevad odavamaks ehk need autod, mille toovad Eestisse eraisikud. Karuse, kelle firma pakub ka veoteenuseid, rääkis, et eraisikud, kes Saksamaalt autosid toovad, on broneerinud treilerikohti just maikuusse, kuna nad saavad siis säästa käibemaksu. ?Üldjoontes aga hakkab meie leib kokku kuivama, iga kuu ostetakse kasutatud autosid üha vähem,? sõnas Karuse.

Maksu- ja tolliameti teatel ei pea alates 1. maist kasutatud autode soetamisel teise liikmesriigi maksukohustuslaselt tasuma piiril käibemaksu.

Muudatus kehtib juhul, kui autode müüja arvestab oma maksustatava käibena kasutatud auto müügi- ja ostuhinna vahe ja maksab sellelt vahelt kohe ära oma riigi käibemaksu, vahendas maksu- ja tolliameti pressiesindaja. Sellisel juhul ei näita müüja väljastataval arvel seda käibemaksu, kuid arvel peab olema viide kuuenda direktiivi artiklile 26a.

Kui kasutatud auto ostja ei ole registreeritud maksukohustuslane, siis arvestab tehingult käibemaksu müüja ning ostja Eestis täiendavalt käibemaksu tasuma ei pea. Füüsilisel isikul, kes soetab teisest ELi liikmesriigist kasutatud auto oma tarbeks, pole Eestis mingit maksukohustust.

Mitu kasutatud autot aastas võib eraisik enda tarbeks tuua, ilma et maksuamet hakkaks teda kahtlustama ettevõtluses, ei ole maksu- ja tolliamet üheselt paika pannud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing