Kaubavedajatel käes viimased ülikiired päevad

Inno Tähismaa 30. aprill 2004, 00:00

Kaubavedu on peamiselt suurenenud kolmandatest riikidest, millele rakenduvad 1. maist Euroopa Liidu tollid. ?Toll töötab võimaluste piiril,? kommenteeris eile õhtul olukorda piiril Muuga tollipunkti juhataja Vello Jõeäär. ?Kaupa tassitakse sisse nii palju kui võimalik.? Muugal asub Eesti suurim sadam ja kaubavahetuse punkt.

Eile oli Muuga sadama tollipunktis märgata tavapärasest aktiivsemat liikumist. Veoautod konteineritega vurasid üksteise järel sadama väravatest sisse ja välja. Jõeäär ütles, et kaubavedu on aktiivsem juba viimane kuu aega, eriti aktiivne viimasel nädalal. Tema sõnul on Hiina kaupade vedu kolmekordistunud. Need on näiteks Hiina jalgrattad, spordivarustus, elektroonika, laste kombinesoonid, üleriided ja jalanõud. Hongkongist tuuakse massiliselt sisse külmikuid.

?Koormus on metsik,? iseloomustas Jõeäär viimaste päevade tegevust piiril, ?püüame teha endast parima.? Suure koormuse tõttu langes eile pooleks tunniks rivist välja tolli server, mistõttu jäi tolli tegevus mõneks ajaks seisma.

Piiripunktis kliente teenindavad tollitöötajad olid märgatavalt närvilised seoses jukerdava arvutisüsteemi ja suurenenud koormusega. Kui tavapäraselt on Muugal kaubaveo maht 200 konteinerit päevas, siis viimastel päevadel on maht kasvanud 300 konteinerini. Kui jaanuaris käis tollist läbi ligi 8000 konteinerit, siis aprillis ligi 10 000 konteinerit.

Märgatavalt on suurenenud alkohoolsete jookide sissevedu. Jõeäär põhjendas seda ootusega, et soomlased hakkavad enam alkoholi ostma. Alkohoolseid jooke tuuakse Jõeääre sõnul oluliselt enam sisse nii Euroopa Ühendusest kui ka kolmandatest riikidest.

Tollistatistika andmetel on tänavu esimeses kvartalis tulnud Eestisse Hiinas valmistatud kaupu 1,2 miljardi krooni eest. Möödunud aasta samal ajal tuli Hiina kaupa Eestisse sisse 1 miljardi krooni ulatuses.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing