Kinnisvara ostjale ei lähe ehitushind korda

Veronika Ilsjan 03. mai 2004, 00:00

Näiteks on lihtsama eramu ehituse kulu ääremaa väikeasulas ja pealinnas ligikaudu sama ? 1 miljon kr + krunt. Kui see eramu müüki panna, siis Tallinnas saab oma kulud enam-vähem tasa, ääremaal kaugeltki mitte ? ostujõud ja nõudlus on madalam.

Tüüpiline on, et müüja või omanik hindab objekti väärtust kulupõhiselt ? ?Mis see mulle maksma läks?? ?, ostja aga turupõhiselt: ?Millised on alternatiivsed pakkumised turul?? Tulupõhist lähenemist elamispindade puhul väljendab vara vastavus omaniku vajadustele ja soovidele: ?Kas vara sobib mulle??

Müüja kahjuks on nii, et uue objekti potentsiaalsel ostjal on valikuvõimalus erinevate pakkumiste vahel, ka on võimalik ise, täpselt enda soovide järgi ehitada. Valmis objekti ostmisel võib ostjal tekkida tahtmine midagi muuta, et pinda enda soovi järgi kohendada. Kuna see on seotud kuludega, vähendab see ostja maksevalmidust. Mida standardsem on objekt, seda suurema tõenäosusega see ostjale sobib. Mida erinäolisem ja kallim on objekt, seda raskem on leida ostjat, kes just seda maja on otsinud ja kellega head kaupa saab teha.

Mingis osas saab paralleele tõmmata uue autoga ? kui olete salongist välja sõitnud, on hind kukkunud. Te saite selle raha eest valikurõõmu ja nuusutada uue auto lõhna.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing