PM: Euroopa Liit elavdab Eesti narko- ja majanduskuritegevust

03. mai 2004, 08:07

ELi laienemine elavdab lähiaastail Eesti kuritegevust ? suureneb narkoäri, sagenevad majanduskuriteod ja Euroopa valgekraed toovad maale uued petuskeemid.

Tartu Ülikooli kriminoloogid küsitlesid paarikümmet keskkriminaalpolitsei, maksu- ja tolliameti, politseiameti, kaitsepolitsei ning sise- ja justiitsministeeriumi eksperti, et leida vastus küsimusele, millised kuritegelikud ohud ja trendid võivad Eestit ees oodata pärast ELiga liitumist.

Selle tulemusel valminud 110-leheküljeline uuring näitas, et hirmud pärast piiride avanemist Eestisse kolivate uuskurjategijate ees on ennatlikud. Järsku kuritegevuse kasvu pole vähemalt esmalt põhjust karta, sest siinne allilm on juba niigi viimastel aastatel Euroopaga lõimunud, kirjutab Postimees.

Prognoos 2007. aastaks, mil Eesti peaks ühinema Schengeni leppega ja piiridelt kaob isegi lihtsustatud kontroll, on aga sootuks ärevam.

«Pärast sisepiiridelt kontrolli kadumist peab Eesti olema valmis kuritegevuse migratsiooniks nii Eestisse kui siit välja,» selgitas üks uuringu korraldajatest, Tartu Ülikooli õigusinstituudi kriminoloogiadotsent Jüri Saar.

Üht suurimat ohtu näevad eksperdid selles, et asukoha tõttu muutub Eesti tulevikus veelgi olulisemaks kuritegevuse transiitmaaks ELi ja Venemaa vahel. Seda nii narkoäri, inimkaubanduse, aktsiisikaupade salakaubaveo, autovarguste kui muude kuritegude osas.

Eksperdid usuvad, et ELiga ühinemine tõmbab juba lähimal ajal magnetina Eestisse valgekraelised majanduskurjategijad, kes juba aastaid on Euroopas kelmuseid korraldanud ja näevad oma oskustele uut turgu just värsketes liikmesmaades.

Nii usuvadki eksperdid, et teise peamise ohuna kasvab pärast ELiga ühinemist Eestis majanduskuritegevus ? maksupettused, kelmused, rahapesu.

Euroopa Komisjoni pettustevastase ameti juhi Franz-Hermann Brüngeri hinnangul tõuseb pärast ELiga liitumist pettuste risk oluliselt.

«Eesti põllumajandustootjad hakkavad saama subsiidiume, mida intelligentsemad kurjategijad kasutavad kindlasti ära lootuses, et ametnikud [Eesti] pole nii treenitud, et nende trikke läbi näha,» leidis Brünger uuringus.

Nii Eesti kui uuringus osalenud Saksamaa ja Soome ekspertide arvates kujunebki kõige aktuaalsemaks majanduskuritegevuse liigiks siin peagi ELiga seotud fondidest raha väljapetmine.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing