Eesti pensionäride osakaal ületab märgatavalt ELi keskmist näitajat

ÄP 04. mai 2004, 00:00

Töötava elanikkonna ja pensionäride vaheline suhtarv on kahekümne viies Euroopa Liidu riigis väga erinev.

Protsentuaalselt on pensionäride osakaal madalaim (22,3%) Luksemburgis ja kõrgeim Slovakkias (62,8%), selgus Aon Consultingu tehtud uuringust. Eestis on pensionäride osakaal 54% ja see ületab märgavalt Euroopa Liidu liikmesriikide keskmist näitajat, mis on 45%.

Riigipension on ühtne nähtus Euroopa Liitu kuuluvates riikides. Pensioniskeemid on riigiti väga erinevad, kuid ühtne joon on, et riik ei loo pensionireserve, vaid pensionide väljamaksmist finantseerib töötav osa ühiskonnast. Niikaua kui pensionäride ja töötavate inimeste vaheline suhtarv on stabiilne, töötab see süsteem hästi. Kui aga pensionäride arv tõuseb ja töötavate inimeste arv väheneb, tõusevad ka riigi pensionikulud.

Aon Consultingu uuringu tulemused näitavad pensionisüsteemide olukorra erinevusi riikide vahel.

Näiteks pensioniiga varieerub 55. eluaastast 65. aastani ning mõned riigid omavad eraldi regulatsioone meeste ja naiste pensioniea suhtes. Riikides valitsev töötuse määr varieerub 2%-lt (Luksemburg) 25%-ni (Poola). Mida rohkem on töötuid, seda vähem on inimesi, kes peavad üleval pidama pensioniealisi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing