Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Juhid loevad hoolega

    Suurematest raamatupoodidest saadud andmed näitavad, et kõige paremini läheb praegu müügiks kirjastuselt Varrak ilmunud Max Landsbergi ?Motiveerimise kunst?. See on viimase kuue kuu enimnõutud juhtimisalane raamat Rahva Raamatus ja Apollos, aga ka Tartu Ülikooli raamatupoes. Müügiedu on saatnud ka sama autori teist raamatut ?Juhendamise kunst?, mis samuti Varraku väljaanne. Mõlemad on ilmunud sarjas ?Väike äriraamat?, mahuga 110?130 lehekülge ja soovitusliku jaemüügihinnaga 139 krooni. Keskmine tiraa? on poolteist tuhat eksemplari. Projektijuhi assistendi Kaija Tõnismäe sõnul on tegu lihtsalt kirjutatud kerge lugemisega, mis sobib ühtviisi hästi nii alles alustavale kui ka juba tippu jõudnud juhile. Samasse sarja kuulub ka Guy Browningu ?Juhtimine rohujuure tasandil?, mis samuti üsna populaarne. Mitme autori ?Juhi käsiraamat? on eelmistest suurem nii mahult kui ka hinna poolest ja sedagi on päris hästi ostetud.
    Eesti Ekspressi kirjastatud James A. Belasco ?Piisoni lendu? on tänaseks müüdud juba 1600 eksemplari, Ricardo Semleri ?Ketserit? aga tuhande ringis. Kolmandana on Eesti Ekspress müünud 700 tükki Jack Welchi raamatut ?Otse südamest? ja neljandana Mark Earnsi ?Loovajastu koidikut?. Ekspress Grupi raamatute müügijuhi Kadri Oleski hinnangul on turg juhtimisraamatutest üsna täidetud ja teemad hakkavad korduma. Müügiedu oleneb palju reklaamist. Eesti Ekspress andis oma esimesed juhtimisraamatud välja Hansapangaga kahasse, koos tehti neile reklaami ja müüdi konverentsidel-seminaridel.
    Äripäeva Kirjastus paiskab suurema osa enda väljaantud raamatuist müüki oma raamatuklubi kaudu ja klubi liikmed saavad neid osta 20?30 protsenti soodsamalt. Trükiarv on keskmiselt 2000 ja poeletil maksavad raamatud üle 300 krooni. Raamatuklubi juhi Erik Sameli sõnul on seni kõige rohkem, üle 3000 eksemplari, müüdud Marcus Buckinghami ja Curt Coffmani raamatut ?Kõiki reegleid rikkudes?. Viimasel kuuel kuul on paremini müünud Peter J. Frosti ?Mürgised emotsioonid? ja Naomi Kleini ?No Logo?. Suurt müügiedu ennustas ta ka äsja ilmunud Richard Lepsingeri ja Anntoinette D. Lucia raamatule ?360° tagasiside kasutamise kunst ja teadus?, mida on juba ühe kuuga müüdud üle 800 eksemplari.
    Pegasus on üllitanud kaks väga populaarset juhtimisraamatut. Peter Druckeri ?Juhtimise väljakutsed 21. sajandil? on 220 lehekülge paks kõvas köites raamat ja selle hind poeletil 230 krooni ringis. Kuna tegu on Hansapanga nn konverentsiraamatuga, mida pank jagab korporatiivkingitusena ettevõtjaile, ulatub selle müüginumber tänaseks 2500ni. Samas tõdeb Pegasuse äriraamatute toimetaja Rene Tendermann, et vaevalt kõik sel viisil üllitise omanikuks saanud seda ise ostnud oleks. Seevastu Manfred Kets de Vriesi raamatutut ?Juhtimise müstika?, mille maht on 340 lehekülge, on müüdud vabamüügis 2200 eksemplari. 2000 eksemplari ringis on tänaseks müüdud ka sama autori teist eesti keelde tõlgitud raamatut ?Õnne valem?, mis on õhem ja sobib laiemale lugejaskonnale. Neil päevil on Pegasuselt ilmumas Malcolm Goldwelli ?Läbimurdepunkt? ja mais Andrew Mayo ?Ettevõtte inimväärtus?.
    Eesti ühe suurema raamatupoe Rahva Raamat juhataja Sirje-Mai Pihlaku sõnul müüvad paremini sellised juhtimisraamatud, millel lühike lööv sisu ja mõistlik hind. Seetõttu on tema hinnangul populaarne ka Varraku sari ?Väike äriraamat?.
    Raamatukaubamaja Apollo turundusjuht Evelin Sepp ütleb, et meilgi lähevad hästi mujal maailmas bestselleriks saanud juhtimisraamatud. Palju ostetakse ka ülikoolides õppematerjalina kasutatavaid juhtimise baasteadmisi andvaid õpperaamatuid.
    Üks tippjuhte, kes pidevalt uusi juhtimisraamatuid ostab ja loeb, on Tallinna Lennujaama juhatuse esimees Rein Loik. Ta ütles, et jälgib hoolega, mis raamatupoodi tuleb, ja loeb ajalehtedest asjatundjate lugemissoovitusi. Autoriteetideks sel alal on tal Peep Vain ja Mare Pork. Ettevõttes on korralik raamatukogu, kust ei puudu ka ärijuhtimiskirjandus. Värskemate raamatutena, mida Loik pole veel lugeda jõudnud, on seal Sander Karult ?Juhtimise võlu ja valu? ning ?Rahakäibe juhtimine?. ?Piisoni lend? on seevastu läbi loetud ja selle kohta on mehel ainult kiidusõnu lausuda. Raamatute kaudu avastas Loik enda sõnul näiteks emotsionaalse intelligentsuse mõiste, mis on talle palju mõtlemisainet andnud.
    ?Olen saanud raamatutest oma töös palju tuge,? lausub ta. Tõuke juhtimis- ja turundusalaste raamatute lugemiseks sai Loik USAs õppides, kui avastas, et on nii palju asju, millest Eestis ei teata midagi.
    Anne Luik, TP Groupi kinnisvarakonsultant:
    Pean tunnistama, et ei ole juhtimisraamatuid spetsiaalselt otsinud ega lugenud. Mis kätte on juhtunud, on küll huvitavad: ?Tühi vihmamantel?, ?Piisoni lend?, Fukuyama ?Suur vapustus? ja Eliyahu Goldratti ?Kriitiline ahel?, mis räägib projektijuhtimisest ja sellest, kuidas ebatraditsiooniline mõtlemine viib enamasti väga huvitavate lahendusteni.
    Ma ei klassifitseeriks üldse kitsalt ?juhtimisraamatud?, ka ilukirjandusest leiab äärmiselt huvitavaid konflikte ning nende lahendusi. Kaasaegne juhtimisõpik on mõne meelest justkui tänapäeva filosoofiline teos. Õnneks hakkab vist juhtimisraamatute buum üle minema, vahepeal oli küll jube olukord, kus iga vähegi projektijuhi masti inimese laual, kotis, öökapil oli mõni Goldratt vms. Mitte et selles midagi paha oleks, aga ? no kuulge! ? sa pead enne ikka tonnide kaupa kõike muud olema lugenud.
    Koolitust ei asenda raamat mingil juhul. Seda energiat, vunki ja töövaimustust, mida koolitustel saab, raamat ikka ei tekita.
    Erki Urva, Estonian Airi juhatuse esimees:
    Ei ole eriti suur juhtimisraamatute fänn, eelistan enesetäiendamiseks kuluva aja suunata erialase ajakirjanduse lugemisele ning sealt juhtimispraktika nippide ning kogemuste omandamisele.
    Viimane ?puhas? juhtimisraamat, mida lugesin, oli ?Ketser?. Brasiillasest autori nime peast ei mäleta. Aga raamat oli väga huvitav. Hetkel on küll käsil ka üks põhjalikum balanced scorecard?i teemaline raamat, aga see edeneb suhteliselt aeglaselt. Üldse on loetust enim meelde jäänud Goldratti eestikeelsed raamatud, mi on päris head ja põnevad lugeda. Ei oska öelda, et millestki puudust tunneksin. Kõike on võimalik ju soetada. Vähemalt ingliskeelse kirjanduse hulk on niivõrd suur, et kui ka kogu tööaeg lugemisele kulutada, ei jõuaks enne pensioniiga kõiki huvitavaid raamatuid läbi lugeda. Küsimusele, kas raamat asendab koolitust, vastan: jah ja ei.
    Toomas Leis, Klementi juhatuse esimees:
    Viimati loetud raamat on Harland D. Platti ?Principles of Corporate Renewal? ja see andis juurde teoreetilist tausta restruktureerimisprotsesside paremaks mõistmiseks.
    Viimasel ajal loetutest on veel meelde jäänud ?Mean Business: How I saved Bad Companies and made Good Companies Great?, autor Albert J. Dunlap. Huvitavalt ja eriti arrogantselt kirjutatud restruktureerimise lugu, millest selgub, et kokkuvõttes on tähtis:
    - õige meeskond;- kulude kärpimine;- teha selgeks, mis äris oled;- õige strateegia fikseerimine.
    Puudust tunnen elust võetud ja hästi kirjutatud case study?dest. Kuiva ja tihedalt mõisteid ning definitsioone täis topitud teooriat on saadaval piisavalt. Teatud valdkondades võib raamat asendada koolitust, kuid selge on see, et koolitus on efektiivsem, kui seda on võimalik rahaliselt ja ajaliselt endale lubada.
    Malle Eenmaa, SA Dharma juhatuse nõunik:
    Viimane juhtimisraamat, mida põhjalikult lugesin, oli John P. Kotteri, Dan S. Coheni ?Muudatuste keskmes?.
    Selles toodud muudatuste juhtimise kaheksa sammu andis kinnitust sellele, mida olen ise tunnetanud muudatuste läbiviimisel organisatsioonis, isiklikus elus, aga ka vajadusele nende sammude rakendamiseks elu hammasrataste vahele jäänud inimeste aitamisel. Viimasel ajal loetust on enim muljet avaldanud Ernst Cassireri ?Uurimus inimesest: Sissejuhatus inimkultuuri filosoofiasse?. Loen selliseid raamatuid selleks, et mõista inimesi.
    Minu laual on ka alati midagi, mille on kirjutanud dr Albert Schweizer.
    Kui ma mõnest raamatust puudust tunnen, siis hetkel on selleks teos sellest, kuidas aidata majanduslikesse raskustesse sattunud perede laste ja vanemliku hoolitsuseta laste elu korraldamisele kaasa nii, et neist kasvaksid endaga hakkama saavad ühiskonnaliikmed.
    Minu hinnangul on raamat koos koolitusega efektiivsem.
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolti lobi ei läinud Euroopas läbi, uus direktiiv sai rohelise tule
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.