Logistika põhimõisted, 12. osa

ÄP 04. mai 2004, 00:00

seitsmes Euroopa Liidu riigis ? Saksamaal, Austrias, Prantsusmaal, Itaalias, Hispaanias, Kreekas ja Luksemburgis ? raskeveokite suhtes kehtivad nädalalõpu ja ööaja sõidukeelud. Enamikus riikides kehtib nädalalõpu sõidukeeld alates laupäeval kella 7st pühapäeval kella 24ni.

logistikaettevõtte avalik või lepinguline ladu või ka nende kombinatsioon. Kolmanda osapoole (3 PL) ladu, mille puhul müüjale kuuluvad tooted on ladustatud logistikafirma ruumides. Müüja tagab kaupade olemasolu ja müügi, teenusepakkuja tagab kaupade nõuetekohase ladustamise ja käsitlemise. Logistikaettevõte esitab arveid vastavalt teostatud töödele ja laoruumide kasutamisele.

kulude liik, mis on põhjustatud erinevate logistiliste toimingute sooritamisest. Suurema osa logistikakuludest annavad transport ja ladustamine. Arvestatava osa logistikakuludest põhjustavad ostmine, kaupade käsitlemine, tollimine, dokumentide vormistamine, lisaväärtusteenuste osutamine jms. Logistikakulusid arvutatakse üldjuhul suhtena toote müügihinda (KM = 0). Vahel on vaja hinnata logistikakulude suurust võrrelduna kogukulude ehk toote omahinnaga.

logistiliste lülide ühendus, mis on lineaarselt korrastatud materjali-, informatsiooni- ja rahavoogude seisukohalt eesmärgiga analüüsida, projekteerida ja teha teatud hulk logistilisi toiminguid ehk funktsioone.

tõhusus, mida ettevõtte/tarneahel võib tervikuna pakkuda oma klientidele. Kliendid võrdlevad muude alternatiivsete ettevõtete/tarneahelate tõhusust konkreetse ettevõtte/ahela tõhususega. Logistilise konkurentsivõime tähtsamad faktorid on majandus, teenindustase ja ettevõtte imago. Efektiivsust mõjutavad protsesside haldamine, materjalide ja tegevuste juhtimine ning koostööpartnerid.

materjalivoogudele lisatud ja materjalivoogusid saatvad tegevused. Logistilised operatsioonid ehk funktsioonid on näiteks maha- ja pealelaadimine, ümberlaadimine, transport, ladustamine, sorteerimine, konsolideerimine, taarastamine, jaotamine, markeerimine, koostamine. Logistilisteks operatsioonideks, mis on tihedalt seotud informatsiooni- ja rahavoogudega, on ka informatsiooni edastamine materjalivoogude liikumisest, arveldused tarnijate ja ostjatega, kauba kindlustamine, omanikuvahetus jne.

iseloomustab ettevõtte võimet kohandada oma ressursse vastavalt pidevalt muutuvale turukonjunktuurile minimaalsete kuludega. Tootmisettevõtte logistiline potentsiaal näitab selle võimet mobiliseerida ja suunata ümber kasutada olevaid ressursse vastavalt nõudluse muutumisele, tehes seda minimaalsete kuludega.

Allikad: Eesti Logistikaühing, Äripäev

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing