Ühispank kaalub Hansapanga kogu aasta prognooside kergitamist

Annika Matson 04. mai 2004, 11:29

Ühispanga analüütiku Sander Danili sõnutsi olid Hansapanga 1. kvartali tulemused oodatust paremad ning kaalutakse kogu aasta prognooside kergitamist.

Danili sõnul olid Hansapanga 1. kvartali tulemused loodetust paremad nii kasvu kui kasumlikkuse osas. Positiivne on kasumlikkuse oluline paranemine just Läti ja Leedu üksustes. 'Kaalume käesoleva aasta prognooside mõningast kergitamist, mis võib tähendada ka hinnasihi tõstmist praeguselt 24 euro tasemelt, kuid väga olulisi muutusi siiski esialgu ei kavanda,' seisab panga koduleheküljel. Kui seni ootati hinna korrektsiooni vähemalt hinnasihi tasemele, siis 1. kvartali tulemuste valguses ei ole edasist nõrgenemist oodata.

Hansapanga kasvu toetasid jätkuvalt kiire laenumahtude kasv, intressimarginaalide stabiliseerumine ning tavapärasest tugevam finantstulu. Üllatavalt kiiresti kerkis Läti üksuse tulemus. Grupi 1. kvartali puhaskasum oli 670 mln krooni (42,8 mln eurot), kasvades aastaga 24% ja ületades märgatavalt Ühispanga ootust, milleks oli 570 mln krooni. Kogutulud kasvasid oodatud 7%-lise kasvu asemel 14%, 1,5 mld kroonini (96,3 mln euroni).

Sealjuures puhas intressitulu kasvas 8%, 862 mln kroonini (55,1 mln euroni) versus prognoositud kasv 3%. Mitteintressitulude osas näitasid kiireimat kasvu finantstulud, kerkides 34% võrra 166 mln kroonini (10,6 mln euroni).

Samas ka tegevuskulud kasvasid oodatust veidi kiiremini, 2% asemel 6% võrra 720 mln kroonini (46 mln euroni). Seetõttu ei olnud provisjonide eelse tegevuskasumi erinevus prognoosituga nii suur, kui tugevast tulubaasist oleks arvata võinud. Vastav kasum oli 787 mln krooni (50,3 mln eurot), ootus oli 725 mln krooni. Puhaskasumit kergitas aga oluliselt madal riskikulu.

Netoprovisjonid olid vaid 85 mln krooni (5,3 mln eurot), samas kui Ühispank arvas neid olevat tõusnud pigem 150 mln krooni piirkonda.

Laenuportfelli kasv püsib väga kiire, kasvades aastaga 33%, samas kui hoiuste kasv jääb 15% juurde. Samas on mõlemad kasvunäitajad aasta lõpu seisuga isegi 1-2% kiirenenud. Kui laenukasv pärineb endiselt suuresti Eestist, siis hoiuste lisandumine on kiireim Leedus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing