Kasum lubab Hansapangal jätkata samamoodi kui seni

ÄP 05. mai 2004, 00:00

Et esmaspäeval sunniti eraisikute panganduse juht Andres Liinat Hansapangast lahkuma, siis tekkisid kahtlused Hansapanga majandustulemuste suhtes. Ometi olid Hansapanga täna saabunud esimese kvartali tegelikud tulemused head või isegi väga head. Näiteks kvartaalne puhaskasum kasvas veerandi võrra ja tulud 14 peotsenti, mille peale aktsia tõusis börsil 2 protsenti.

Me arvame nende tulemuste põhjal, et Hansapank ei muuda oma tegevusstrateegiat otsustavalt niikaua, kuni ta on endiselt turuliider.

Hansapank on siiski aastaga kaotanud umbes 4 protsenti laenude turuosast, kuid laenuintresside teravas konkurentsis teiste pankadega võidu intresse langetama hakata on nüüd juba hilja. Laenuturu suurem ümberjagamine algas juba 2002. aasta lõpul, kui Nordea tuli välja oma laenubroneerimisega 3,95 protsendi peal.

Hansapank oli sunnitud kuidagi sellele reageerima, ja Andres Liinat vastaski (mitte just väga veenvalt), et Hansapanga kliendid saavad endiselt parima ja konkurentsivõimelise laenupakkumise osaliseks. Poolteist aastat intressilangetust, milles oma osa on ka kuue kuu euribori langusel, on viinud paljud uued laenuvõtjad siiski Nordeasse, Samposse ja Ühispanka. Tõenäoliselt mängis osa seniseid Hansapanga kliente oma laenujäägi muusse panka ? ja neid süüdistada pole mingit põhjust. Turuosa langes peamiselt siiski seetõttu, et uusi laenuvõtjaid tuli Hansapanka vähem kui teistesse pankadesse.

Uustulijal on kergem turuosa vallutada kui turuliidril oma turuosa kaitsta ja seetõttu on Hansapangal laenuturu kaotused osaliselt paratamatud. Sama kogeb näiteks EMT teise kahe mobiilsideoperaatori või Saku Õlletehas teiste tootjate uue kauba ? siidrite, mineraalvete ja longdrinkide - näol.

Mida suurem on senine turuosa protsent, seda raskem on juurde võita järgmine protsendipunkt. Me ei tea, missugune oleks olnud Hansapanga turuosa ja kasum siis, kui Liinat oleks poolteist aastat tagasi otsustavalt reageerinud. Nüüd on seda juba hilja teha. Hansapank oli väga aktiivne pensioni teise samba turundamisel, mis näitab otsustavuse vajalikkust ? aga õigel ajal. Hansapank on ise varem väitnud, et eluasemelaenude turg hakkab küllastuma ehk uued kvalifikatsioonisõela läbivad eluasemelaenu võtjad hakkavad otsa saama. Selle taustal peaks intressisõja ägedaimad lahingud möödas olema ja hilinenud reageerimisel polegi mõtet. Tõenäoliselt ei saa laenumahud kasvada kiiremini kui kinnisvarahindade tõus ja keskmise palga kasv. Suurem kasv võib ees seista ettevõtluslaenude turul.

Mida Hansapank ise arvab? Hansapank Eesti peadirektori Erkki Raasukese sõnul seab pank kõige tähtsamale kohale pikaajalise partnerlussuhte kliendiga. ?Pakume oma tooteid ja teenuseid konkurentsivõimeliste hindadega.? Andres Liinati kohusetäitja Priit Põldoja on aga entusiastlikum: ?Me peame loobuma senisest kaitseasendist ning kasutama ära oma tohutut potentsiaali?. Stabiilsus versus turuosa?

Börsile edastatud teates loeb pank oma laenuportfelli kvaliteetseks. Portfell pole ehk turu madalaima intressiga, aga selle taga on pangale lojaalsed kliendid. Kui intressimäärad peaks euribori tõttu tõusma, on Hansapanga portfell kindel võitja.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:25
    Otsi:

    Ava täpsem otsing