4. mai 2004 kell 14:49

Res Publica: Tallinna plaanitav lisaeelarve on ebareaalne

Res Publica hindab täna teatavaks tehtud Tallinna linnavalitsuse kavatsust kinnitada järgmisel istungil 55,1 miljoni kroonist lisaeelarvet ebareaalseks.

Res Publica fraktsiooni hinnangul oleks praeguse tulude alalaekumise juures positiivse lisaeelarve tegemine ebareaalne ja vastutustundetu, teatas fraktsioon pressile.

Esmaspäeval tegi linnapea Edgar Savisaar Tallinna rahanduskomisjonile ettekande, kus selgus, et linna rahanduslik olukord on väga pingeline. Esimese nelja kuuga on linnavara müügist laekunud ainult ca 20 miljonit krooni. Samas on aasta jooksul vara müügist laekuvaks tuluks planeeritud 401 miljonit krooni. 'Olukorras, kus linnavara müügi eest vastutav abilinnapea on lahkunud ja uue ametisse määramine ning sisseelamine võtab aega, ei ole reaalne ülejäänud kaheksa kuuga müüa linnavara 380 miljoni eest,' ütles RP fraktsiooni esimees Kaupo Reede.

Reede sõnul on üllatav kuulda, et linn räägib endiselt plaanist saada Linnahalli müügist 150 miljonit krooni. 'Linnahalli praegu rahalaevana välja reklaamida on tõesti osav trikk. Võimalik ostja Manutent on ju teatanud, et on Linnahallist huvitatud ainult juhul, kui linn kontserdisaali omalt poolt suured investeeringud teeb.'

Res Publica fraktsiooni hinnangul on praegu õige, kui mitte viimane aeg mõelda negatiivse lisaeelarve peale. Kui suvi läbi teha head nägu ja alles oktoobris tunnistada tõsist lõhet tulude ja kulude vahel, on ainult kaks varianti - tunnistada linn maksevõimetuks või lükata puudujääk edasi järgmisse aastasse. See aga tähendaks, et järgmisel aastal tuleks investeeringuid kokku tõmmata.

'Tallinn vajab eelarve muudatust ja vajab täiendavaid eraldisi teedeehituseks. Lisaeelarvet tuleks aga menetleda linna reaalset finantsseisu arvestades,' ütles Kaupo Reede.

Hetkel kuum