Sirje Niitra • 4. mai 2004 kell 14:36

Soome võtab meetmeid musta tööjõu piiramiseks

Soome Keskkriminaalpolitseis on moodustatud üheksast uurijast koosnev töögrupp varimajanduse tõkestamiseks.

Uurija Markku Ranta-Aho sõnul võib musta välistööjõu kasutamine lähiajal mõnevõrra suureneda, kuna turistina võib igaüks korraga viibida riigis kolm kuud, minna siis korraks tagasi ja olla jälle Soomes kolm kuud.

Uurija sõnul on viimasel ajal Eestis aktiviseerunud venekeelsed kuritegelikud grupid, kes tegelevad musta tööjõu värbamisega Soome. Meetodid on kohati väga jõhkrad, näiteks peksti piljardikeppidega läbi üks ettevõtja, kes ei olnud nõus illegaale tööle võtma.

Uurimisgrupil on hetkel töös 40 vihjet, mida uuritakse. Erilise tähelepanu all on rahapesu kuriteod, mis on muutunud hästi professionaalseks. Raha läheb tavaliselt maksuvabadesse firmadesse, kust see siis ringiga riiki tagasi tuleb. Suurima võiduna nimetas Ranta-Aho 2,4 miljoni euro võitmist riigituludesse ühe restorani kontrollimise tulemusel.

Ranta-Aho sõnul pole ebaseaduslikku tegevust harrastaval ettevõttel tavaliselt oma ruume, logo ega lauatelefoni, samuti mingeid andmeid maksuametis ja sageli ei tea töötajad isegi oma tööandja nime.

Hetkel kuum