Börsikommentaar: Hansapanga aktsia tulemuste-eelsel tasemel

05. mai 2004, 15:01

Kõik kolm liideraktsiat täna langesid, Hansapanga aktsia jõudis praktiliselt samale tasemele, kus ta oli enne tulemuste avaldamist.

Hansapanga puhul oli nõrkuse märke näha juba eile, kui osa suurest tõusust anti käest ära. Kuna aktsia hind on aasta algusest tugevalt ülespoole liikunud, siis olid ka ootused tulemuste eel suured, tihti ei aita ka head tulemused, et aktsiad tõuseksid. Sellised olukorrad on tuttavad just USA börsidelt, kus enne majandustulemusi tasub vaadata, kuidas on aktsia hind viimastel kuude jooksul liikunud. Kui tõus on olnud võimas, siis on ka ootused väga kõrgele viidud ja lihtsalt headest tulemustest enam ei piisa. Alati ei piisa ka analüütikute ootuste ületamisest, mis juhtus ka Hansapanga puhul. Paljude aktsiate puhul on reegel, et analüütikute konsensus tuleb ületada, näiteks kui oodatakse 20 sendist kasumit aktsia kohta, siis turg ootab juba, et ootusi ületatakse 1-2 sendiga. Olukord meenutab plaanimajandust, kus plaani täitmine polnud mingi saavutus, vaid seda tuli ületada.

Äripäevale teadaolevalt avaldab Harju Elekter tulemused homme hommikul. Nädala alguses tegin väikese prognoosi, milles püüdsin ennustada majandustulemit. Oma arvutuste kohaselt, mis peaks Äripäev online lugejatele tuttav olema, sain puhaskasumiks 55,8 miljonit krooni. Homme hommikul on siis huvitav jälgida, kas arvutused pidasid ka paika. Tulemuste avaldamise järel soovitan tähelepanu pöörata ärikasumile, kuna eeldatavasti lõviosa kasumist andev finantstulu on ühekordse iseloomuga.

Tallinna börsil võttis täna käibeliidri tiitli üle Eesti Telekom. Aktsiatega sooritati suuremaid plokktehinguid, kuid tehingute arvult oli aktiivseim Hansapanga väärtpaber. Viimane sai endale aga suurima langeja tiitli. Tõusvatest aktsiatest paistis korraliku tõusuga kuid olematu käibega silma Tallinna Kaubamaja aktsia, mis tõusis 5,11 protsenti. Tallinna Kaubamaja tõusuks piisas vaid 300 aktsiast. Börsi sulgemise hetkeks oli aktsia ostu- ja müügihinna vahe väga lai, mille tõttu võib eeldada suuri muutusi ka edaspidi. Põhjus seisneb selles, et kui keegi sooritaks turuhinnaga ostutehingu, fikseeritaks viimaste noteeringute põhjal tõusuks 4%, müügitehingu puhul langeks aktsia aga ligi 5%. Sellise ebalikviidsuse tingimustes soovitan kasutada limiithinnaga orderit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing