Investorite huvi Balti pankade vastu kasvab

05. mai 2004, 13:48

Rahvusvaheliste investorite huvi Balti riikide pankade vastu kasvab, kuna siin kasvavad turud kiiremini kui teistes laienenud ELi riikides.

2003. aastal kasvas Balti pankade laenuportfell kolme riigi keskpankade andmeil kokku 43% 14,8 miljardile dollarile, mis on Kesk- ja Ida-Euroopa keskmiselt 12%ga võrreldes enam kui kolmekordne kasv, kirjutab Bloomberg. Eurotsooni riikide laenuportfelli kasvuga võrreldes on Balti turu kasv kümme korda kiirem, selgub Bank Austria Creditanstalt värskest raportist.

?Oleme heade pankade aktsiaid ostnud odavamalt kui 1,5 kordne raamatupidamisväärtus,? ütles Aivars Abromavicius Stockholmis asuvast East Capital Asset Managementist.

Läinud aastal moodustasid pankade varad Lätis 99% SKTst, Eestis 87% ja Leedus 40%. ELi pankade varad moodustasid 280% SKTst, mis näitab, et laenudel on palju kasvuruumi, kirjutas Bank Austria oma raportis.

Lähiajal huvitab investoreid kindlasti Läti Parex Banka plaan tuleval aastal vähemalt 49% oma aktsiatest börsil noteerida. Parexi asepresident Gene Zolotarev lubab sellest Balti turul head alternatiivi Hansapanga aktsiale.

Seni pole Balti pangad investoritele eriti huvi pakkunud, kuna on liiga väiksed. 43 Balti panga puhaskasum kasvas 2003. a 29% 310 miljonile dollarile, mis on umbes pool sellest, mis Euroopa suurim pank UBS AG teenis selle aasta esimese kvartali igas kuus, kirjutab Bloomberg.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing