Ülo Toomsalu • 6. mai 2004 kell 6:51

EPL: Kasutatud masinate küllus kukutab nende hinna

Mitme kasutatud autode müügiga tegeleva ettevõtte hinnangul on sõidukite turg Eestis ülekuumenenud, mis alandab hinda ning kärbib müüjate marginaale.

Tartus asuva Tauf Auto tegevjuhi Holger Mägi sõnul on vanemate masinate arvelevõtmine Eestis viimasel ajal tunduvalt suurenenud ? kui 2002. aastal võeti kasutatud masinaid Eestis arvele suurusjärgus 14 000 tükki, siis eelmisel aastal oli see arv juba kahekordistunud, ulatudes üle 28 000, kirjutab Eesti Päevaleht.

Pruugitud sõidukite arvu tuntav suurenemine on tingitud riigi poolt kasutatud masinate eest küsitava aktsiisimaksu kaotamisest. Seetõttu valitseb turul üleküllus, mis avaldab omakorda survet hinnale. Lisaks on äärmiselt soodsaks muutunud masinate järelmaksutingimused.

Ka ABC Motorsi kasutatud autode müügikonsultandi Karmo Siivelti sõnul on aastaga pruugitud masinate hind mõnevõrra langenud, kuid langus pole olnud suur. ?Hinnad kukuvad iga suvi. Eks uusi autosid tuleb kogu aeg peale ka,? ütles Siivelt, lisades, et inimesed vahetavad autosid üsna intensiivselt. Sõidukite müüki toetavad tema sõnul ka soodsad järelmaksutingimused.

CarMani Autokeskusest öeldi, et neil võrreldes eelmise aastaga hinnad langenud pole. Küll aga võib odavnemine ees seista. CarMani esindaja sõnul muutub seoses Euroopa Liiduga sõidukite toomine Lääne-Euroopast tunduvalt lihtsamaks, mistõttu suureneb müüki paisatavate autode hulk, mis omakorda hakkab hinnale survet avaldama.

Ühe autoturgu tundva spetsialisti hinnangul võib kasutatud autode hind olla aastaga langenud mõnel pool sõltuvalt masinast 5?10 protsenti.

Hetkel kuum