Reisiteenus erikorra järgi maksu alla

Margit Parts 07. mai 2004, 00:00

Mais jõustunud käibemaksuseaduse (KMS) kohaselt maksustatakse reisiteenus kas tava- või erikorra alusel.

Erikorda kasutatakse juhul, kui maksukohustuslane osutab lõpptarbijale oma nimel reisiteenust. Kuna erikorra kasutamine sõltub osutatavatest teenustest, siis võivad reisiteenuse erikorda peale reisikorraldajate kasutada ka teised isikud, kelle tegevus on seotud reisiteenuse osutamisega.

Erikorra alusel maksustatakse üksnes nende teenuste osutamine, mis on saadud teistelt maksukohustuslastelt, sealhulgas teiste liikmesriikide maksukohustuslastelt või muult ettevõtlusega tegelevalt isikult, näiteks FIE-lt. Maksukohustuslase enda poolt osutatud teenuseid erikorra alusel ei maksustata. Erikorra alusel ei maksustata ka teisele reisikorraldajale müüdavat pakettreisi.

Erikorda kasutava reisikorraldaja käibe tekkimise kohaks on reisikorraldaja asukoht. Reisikorraldaja käibeks loetakse tema poolt ostetud kaupade ja teenuste hinnale lisatud osa ehk marginaal nende edasimüügil lõpptarbijale, mis maksustatakse 18% käibemaksumääraga. Marginaal arvutatakse välja kas iga tehingu puhul eraldi või, reisikorraldaja kirjaliku taotluse põhjal, eelmise aasta keskmise marginaali alusel. Kui reisikorraldaja või -büroo on valinud eelmise aasta keskmise marginaali kasutamise, siis korrigeeritakse reisiteenuse maksustatavat väärtust kalendriaasta lõpus.

Reisikorraldajal ei ole õigus maha arvata nende kaupade ja teenuste hinnas sisalduvat käibemaksu, mis on soetatud erikorra alusel teenuste osutamiseks. Maha võib arvata ainult nende kaupade ja teenuste soetamisel tasutud käibemaksu, mis ei ole erikorra alusel osutatavate teenuste tarbeks soetatud, ning üldkuludelt tasutud käibemaksu. Seepärast on oluline pidada eraldi arvestust erikorra alusel maksustatavate teenuste ja nende tarbeks soetatud kaupade ja teenuste kohta.

Erikorda kasutavale reisikorraldajale kehtivad erisused ka arvete väljastamisel. Erikorra alusel osutatava reisiteenuse kohta väljastatavale arvele ei märgita käibemaksusummat. Arvele tuleb aga märkida viide KMSi §-le 40 või kuuenda direktiivi artiklile 26, see tähendab viide selle kohta, et kasutatakse reisiteenuse käibemaksuga maksustamise erikorda. Kui pakettreis sisaldab ka reisikorraldaja enda poolt osutatavaid teenuseid, tuleb need teenused arvel eraldi välja tuua koos neile kohaldatava käibemaksumääraga.

Juhul kui erikorda rakendada ei saa või kui osutatakse teenuseid, mis ei ole reisiteenused, tuleb teenused maksustada teenuse käibe tekkimise koha reeglite järgi. Juhul kui teenuste käive tekib välisriigis, rakendatakse 0% käibemaksumäära. Kui teenuste käive tekib Eestis, kohaldatakse olenevalt teenusest kas 18%, 5% või 0% käibemaksumäära.

Käibemaks puudutab eelkõige välisturiste, kes ostavad reisiteenust Eestist. Eesti inimesi, kes ostavad reisi välismaale, reisiteenuse käibemaks otseselt ei puuduta.

Käibemaksu peavad maksma sissetulevate reiside ostjad, väljaminevate reiside puhul on käibemaksu sageli juba tasunud reisibüroo partnerid sihtriigis ning ühte asja topelt ei maksustata, ütles reisibüroo Cassandra finantsjuht Andrus Rõigas. Rõigase hinnangul võib käibemaks mõjutada eelkõige siinseid majutusteenuse pakkujaid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing