Heidit Kaio • 7. mai 2004 kell 9:15

Majandusministeerium: ekspordi kasv kiirenes märtsis veelgi

Märtsis toimusid väliskaubanduses kiired arengud. Ekspordi kasvutempo ulatus peaaegu 29 protsendile ja impordi kasv kiirenes 18 protsendini.

Ekspordi tugev kasv tulenes eelkõige allhankeekspordi poole võrra suuremast mahust kui aasta tagasi, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Samal ajal püsis ka omatoodete ekspordi kasvutempo jätkuvalt kõrgel tasemel (18%), mis oli protsendipunkti võrra suurem kui veebruaris.

Impordi tugevat kasvu toetasid võrdselt nii normaalimport kui töötluskaupade sissevedu. Impordi kasvutempo kiirenemine tõi endaga kaasa kaubavahetuse puudujäägi suurenemise 2,4 miljardi kroonini, ületades veebruarikuu defitsiiti ligi kolmandiku võrra.

Eelmise aasta märtsi näitajast oli puudujääk siiski veidi madalam. Esimese kvartali kokkuvõttes paranes välistasakaal tunduvalt, ekspordi aastane kasv ületas esialgsetel andmetel impordi kasvu 10 protsendipunkti võrra ja oli 20 protsenti. Väliskaubanduse bilanss oli negatiivne 6,0 miljardit krooni, kahanedes aastaga 10 protsenti ja eelmise aasta neljanda kvartaliga võrreldes 15 protsenti.

Hetkel kuum