Dollar tugevnes kahe tunniga veerand krooni

Raivo Sormunen 10. mai 2004, 00:00

Reede pärastlõunal Eesti aja järgi kell 15.30 avaldatud USA tööturu aprillikuu tugevad tulemused andsid dollarile põhjuse kiireks tugevnemiseks.

Mõned minutid enne raportit 1,207 dollarilt euro kohta 1,214 dollarini (s.o 12,89 kroonile dollarist) odavnenud Ühendriikide valuuta liikus viis minutit hiljem euro suhtes juba 1,1955 dollarile (13,09 kroonile) ja kaks tundi hiljem 1,1914 dollarile (13,13 kroonile).

USA tööministeeriumi andmeil kasvas aprillis töökohtade arv 288 000 võrra, samas kui Bloombergi andmetel oodati keskmiselt 170 000 töökoha lisandumist. Töötuse määr kukkus 5,7% asemel 5,6 protsendini.

Väga heade tööturu näitajate tõttu on üha enam põhjust oodata USA keskpangalt intresside tõusu. Viimase nelja kümnendi madalaim baasintress 1% võib löögi alla sattuda juba järgmisel kuul toimuval keskpanga koosolekul.

Intresside tõus tähendab alati investorite huvi valuuta vastu, sel lihtsalt põhjusel, et siis saab teenida valuuta omamise eest rohkem tulu ehk intresse.

Töötururaportit peetakse USAs kõige tähtsamaks makromajandusnäitajaks ning selle numbri järgi teeb oma otsuse suure tõenäosusega ka USA keskpank. Intressimäärade lähenevat tõusu näitas ka võlakirjade liikumine.

Möödunud reedel tõusis esimest korda pärast 2001. aastat USA valitsuse kaheaastaste võlakirjade tootlus kõrgemale Saksa riigi sama pikkadest väärtpaberitest. See näitab, et kahe aasta lõikes võib dollarite pealt juba rohkem teenida kui eurode pealt.

?Raport tõstis riski, et keskpank tõstab intressi varem ning see on dollarile positiivne,? ütles BNP Paribasi valuutastrateeg Robert Lynch. ?Turul hakatakse varasemast rohkem mõtlema juuni intressitõusu peale.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing