Kuused mulda meestelaulu saatel

Väinu Rozental 10. mai 2004, 00:00

?See on minu elus esimene puudeistutamine üldse,? tunnistab rahulolust pakatav Andrus Hiiepuu pärast talgute lõppu. ?Väga hea tunne on ilusast päevast ja toredast üritusest.?

Andrus Hiiepuu on üks ligi kolmekümnest Tallinna Tehnikaülikooli akadeemilise meeskoori lauljast, kes üksi või koos perega on üleriigiliste metsaistutustalgute raames tulnud metsa istutama. Et TTÜ meeskoor istutab kuuskesid Stora Enso Metsa Järvamaal Kabala vallas asuvale kinnistule, pole muidugi juhus.

?Koos on üritust lihtsam läbi viia,? põhjendab Andruse vanem vend ja ASi Stora Enso Mets juhataja Rait Hiiepuu, miks nad kutsusid oma firma traditsioonilisele metsaistutuspäevale koori, kus laulab tema vend. Emotsionaalselt võitsid ilmselgelt mõlemad partnerid: kui metsafirma töötajad said korduvalt nautida meeste võimast laulu, siis meeskoori liikmed said talgute lõppedes tutvuda läheduses asuva Imavere saeveski tööga. Üllatusesinejaks keset kibedat istutamistööd oli kännult kõnet pidanud Ivan Orav.

Rait Hiiepuu sõnul on Stora Enso Mets igal kevadel organiseerinud oma töötajatele võimaluse koos pereliikmetega veeta meeldejääv päev metsas puid istutades. ?Me pole seda kunagi afi?eerinud, aga kuna tänavu on talgutest suur kampaania tehtud, siis otsustasime samuti asja vähe suuremalt ette võtta,? räägib Rait Hiiepuu.

Tema kuueteistaastane poeg Raimo käis isaga esimest korda metsa istutamas seitse aastat tagasi Aegviidu lähedal. ?Tahaks minna vaatama, kuidas oma istutatud puud kasvama on läinud,? lausub Raimo. ?Laste mulda torgatud istikutele sai sildidki nimedega külge riputatud.?

Laupäevaseid istutustalguid Määro 2,2 hektari suurusel langil jääb meelde tuletama vineertahvel, kus kirjas, et puud on istutatud 2004. aastal miljoni puu kampaania käigus. ?Üle 70 talgulise pani täna siin mulda umbes viis tuhat kuuseistikut,? võtab Stora Enso Metsa metsandusjuht Indrek Tust päevatöö kokku.

Tänavu taasmetsastab Stora Enso Mets umbes 11 hektarit. Kokku on firmal ligi 1500 hektarit metsamaad. Oma metsadest raiub Stora Enso Mets aastas ligi 10 000 tihumeetrit puitu. Aastas varub firma aga kokku ligi 1,5 miljonit tihumeetrit puitu.

?Metsamaad on meie jaoks kui metsamajandamise miniatuurne mudel,? räägib Tust. ?Saame kõik metsanduse probleemid omal nahal läbi kogeda.?

RMK taimemajanduse osakonna juhataja Esko Krinali andmeil istutatakse tänavu Eestis kokku umbes 16 miljonit kuuse-, männi- ja kasetaime, millest üle kolme miljoni pannakse kasvama erametsades. Miljonist kampaania käigus istutatust puust pistetakse kaks kolmandikku mulda riigimetsas.

Metsakaitse- ja metsauuenduskeskuse juhtivspetsialisti Eda Tetlovi sõnul on kampaania suurim pluss huvi tekitamine metsaistutamise vastu. Tetlov möönab, et ilmselt professionaalsed metsaistutajad veidi tänavu kaotavad oma leivast. Palgatud metsaistutajad teenivad iga maha pandud istiku pealt umbes 40 senti. Usinamad suudavad päevas istutada 400?500 istikut.

?Kuigi 20 000 vabatahtlikku istutavad kampaania korras miljon puud tasuta, ei tähenda see organiseerijatele mitte olulist kokkuhoidu, vaid tohutut lisatööd,? ütleb Tetlov. ?Paljud kampaanias kaasalööjad istutavad puid esimest korda elus, neid tuleb õpetada ja jälgida, et nad seda õigesti teeksid.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing