Toidukaupade käibemaksu vähendamise ettepanekul napib toetust

Kristiina Randmaa 10. mai 2004, 00:00

Kesko Foodsi juhatuse liige Raimo Ilverkero sõnul oleks toidukauba käibemaksu alandamise idee hea neile, kel on madalam sissetulek ja kes praegu ei saa piisavalt ning kvaliteetset toidukaupa osta. ?Samas olen ma võimaliku reformi suhtes skeptiline, sest üldine maksukoormus on Eestis niikuinii suhteliselt madal,? ütles ta. Ilverkero lisas, et tahaks kuulda idee soovitajalt seda, kuidas lahendada auk riigieelarves, mille käibemaksu alandamine endaga kaasa toob.

Toidukauba käibemaksu alandamise idee hõikas möödunud nädalal välja Keskerakond, kes esitas sellekohase eelnõu ka Riigikogule. Eelnõus soovitakse toidukauba senine 18% käibemaks asendada 5 protsendiga.

Rahandusministeeriumi hinnangul tekitaks selline maksumäära langus 2005. aasta riigieelarvesse 1,2 miljardi kroonise augu. Kuigi tuleva aasta eelarve on iseenesest kuni 1 miljardit krooni suurem kui tänavu, mõjutab teda oluliselt käimasolev tulumaksureform, mis tuleval aastal alandab tulumaksumäära 24 protsendile ja jätab riigieelarve ilma 885 mln kroonist.

Reformierakonda kuuluva Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Andres Lipstoki hinnangul on välistatud, et üksikisiku tulumaksureform tuuakse ohvriks toidu käibemaksu vähendamise ideele. ?Kui valida, kas maksustada tarbimist või tulu, siis tulumaksu alandamise idee jätab inimesele rohkem raha kätte,? ütles ta. Lipstok lisas, et sealjuures pole mingit garantiid, et kaupmehed reaalselt käibemaksu võrra kaupade hindu ka alandavad. Eelnõu võetakse siiski Riigikogu menetlusse.

A-Selveri juhatuse liige Ain Taube hinnangul tooks kaupmeestevaheline konkurents hinnad tõepoolest käibemaksu võrra alla, lisaks kasvaksid kaubandusettevõtete käibed ning inimesed saaksid võimaluse osta kvaliteetsemaid tooteid. Siiski pidas Taube sümpaatsemaks maksustada tarbimist, mitte tulu. ?Tulumaksu alandamine sunnib arendama, pingutama ja rohkem tööd tegema, tarbimiskulutusi riik aga ei lahenda.?

Talleggi juht Kalvar Kase tunnistas, et Keskerakonna ideel on jumet vaid selles kontekstis, et teadupärast kulutab eestlane toidule liiga palju raha. ?Aga samas ? tulumaksu vähendamise puhul saab inimene ise otsustada, mida ta tarbib, tarbimise maksustamise puhul suunaks riik aga inimese valikuid liiga palju,? sõnas ta.

Keskerakonna pakutud ideele on reageerinud võimuparteid Res Publica ja Reformierakond, kes on toidu käibemaksu vähendamise vastu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing