Dow Jonesi indeks kukkus läbi 10 000 punkti taseme

Annika Matson 12. mai 2004, 00:00

"Turud püüavad alla neelata tulevast intresside kergitamise uudist ning leppida tõsiasjaga, et päevad, mil raha tuli kergelt, on möödas," ütles Lehman Brothersi USA aktsiaturgude juht Matthew Johnson ajalehele The Wall Street Journal.

Madalad intressimäärad on tõstnud aktsiate hinnad üle ajaloo keskmiste väärtuste. USA laiemasse indeksisse S&P 500 kuuluvate aktsiate keskmine hinna ja tulu suhe (P/E) on praegu 21, samas kui ajaloo keskmine suhe jääb 15 ja 16 vahele.

Wall Streetil tekitas esmaspäeval meelehärmi spekulatsioon, et USA keskpank võib intressimäärasid tõsta juba juunikuus. Hetkel on baasintressid 46 aasta madalaimal tasemel. Lisaks langetasid börse ka USA sisepoliitilised probleemid - uudised iraaklastest vangide piinamisest, naftatoodangu suurendamisest ja nafta hinna langusest ning Jaapani turu kukkumine Hiina majanduse ülekuumenemise ohu tõttu.

"Usun samuti, et esimene intresside tõstmine tuleb juba juunis ja seda 0,25 protsendipunti võrra," ütles LHV maaklertegevuse juht Kristjan Lepik. Aasta lõpuks näeb ta USA baasintresse senisest kaks korda kõrgemal tasemel ehk kahe protsendi peal. "Seni on USA keskpanga juhi Alan Greenspaniga hästi läbi saaval president George Bushil õnnestunud ebapopulaarset intresside tõstmise otsust edasi lükata, kuid nii see enam jätkuda ei saa," ütles Lepik. Ta möönis, et sügisel on USAs tulemas presidendivalimised ja igal teisel ameeriklasel on raha börsil.

Eestis ei ole USA aktsiate odavnemise tõttu Lepiku sõnul kauplemise aktiivsuse tõusu märgata olnud. Sama märkis ka Hansabank Marketsi aktsiaturgude osakonna juhataja Lauri Lind. "Mõned spekulandid on vaid tublisti rämpsaktsiatega tehinguid teinud," ütles ta. Lind lisas, et juhtivaktsiate Microsofti, Inteli ja Ciscoga käib kauplemine eelmiste päevadega sarnasel tasemel.

Dow Jones lõpetas esmaspäeva öösel kauplemise 9990 punktil, mis on reedesest seisust 1,26 protsenti allpool. Alates selle aasta algusest on Dow Jones langenud 4 protsenti. Eelmisel aastal seevastu tõusis indeks 25%. Dow Jonesi rekord pärineb 2000. aasta jaanuarist, mil indeks kerkis ligi 11 723 punktini.

Nasdaq langes esmaspäeval 1,14 protsenti, 1896 punktini. Sama madalal oli indeks eelmise aasta detsembris.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing