Ülar Lauk • 11. mai 2004 kell 11:53

Euroopa rahandusministrid andsid Itaaliale ajapikendust

Eurotsooni kuuluvate riikide rahandusministrite koosolekul Brüsselis otsustati esialgu hoiduda sanktsioonidest Itaalia vastu.

Itaaliat oleks võidud karistada eelarvedefitsiidi limiidi ületamise eest, kuid esialgu otsustati naasta küsimuse juurde juulikuus. Otsus tähendab seda, et Itaalia valitsusel õnnestus vältida sanktsioone enne juunis toimuvaid Europarlamendi valimisi.

Ministrite samm tekitab aga küsimusi sõlmitud stabiilsuspakti efektiivsuse kohta. Pakti reeglite kohaselt ei tohi eelarvedefitsiit ületada 3% SKTst, Euroopa Komisjoni andmetel aga ületab Itaalia selle tänavu ning seetõttu tegid euroametnikud hiljuti Itaalia valitsusele sellekohase hoiatuse.

Kohtumisel teatas praeguse EL eesistujamaa Iirimaa rahandusminister, et Itaalia lubas kasutusele võtta 'õigeaegsed ja efektiivsed' abinõud, et limiiti mitte ületada.

<#BBC=http://news.bbc.co.uk/hi/russian/news/newsid_3703000/3703229.stm>

Hetkel kuum