Ülo Toomsalu • 11. mai 2004 kell 5:52

PM: Keskerakonna mässajad huvitavad teisi erakondi

Kaks valitsusparteid, Res Publica ja Reformierakond, otsivad koostööd Keskerakonnast eraldunud uue saadikurühmaga Demokraatlik Keskerakond.

Kuigi Riigikogu kodukord ei luba eile Keskerakonna fraktsioonist lahkunud Peeter Kreitzbergil, Sven Mikseril, Harri Õunapuul ja Jaanus Marrandil koos juba varem parteist lahkunud Robert Lepiksoni ja Mark Soosaarega uut fraktsiooni moodustada, kavatsevad nad käituda saadikurühmana, mil nimeks Demokraatlik Keskerakond, kirjutab Postimees.

Mikseri väitel hakkab nende saadikurühma kuuluma kokku vähemalt kaheksa liiget, sest lähiajal on oodata ka endise siseministri Olev Laanjärve ja endise majandusministri Liina Tõnissoni ühinemist Demokraatliku Keskerakonnaga.

Kuigi valitsusliidul on Riigikogus niigi 60 kohta, nimetas Res Publica saadikurühma esimees Siim-Valmar Kiisler võimalikku koostööd Demokraatliku Keskerakonnaga huvipakkuvaks.

«Me otsime kindlasti koostööd, sest nende seisukohad on sümpaatsed ja demokraatliku seltskonna kasv Riigikogus on igati kasulik,» rääkis Kiisler. «Res Publica välistas omal ajal koostöö Keskerakonnaga just autoritaarse juhtimisviisi tõttu ehk täpselt samal põhusel, miks demokraadid nüüd Keskerakonnast lahkusid.»

Reformierakonna fraktsiooni esindaja Rain Rosimannuse hinnangul muudab uue saadikurühma teke oluliselt Riigikogu jõuvahekordi. «Kuna tegemist on Keskerakonna euromeelse ja liberaalse tiivaga, siis on meil nendega koostöö üle kindlasti hea meel,» leidis ta. «Kahtlemata rõõmustaks meid ka see, kui Reformierakonna valitsuses hästi hakkama saanud keskerakondlastest ministrid liituksid Reformierakonnaga.»

Hetkel kuum