Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vastupidav epopõrand suudab kanda ka traktorit

  Epokatted koosnevad liimjast epoksüvaigust ja taluvad hästi koormust, sest kruntepo imendub betoonpinda - see on üks põhjuseid, mis teeb selle põrandakatte asendamatuks tööstustes. Betooni pealispind muutub tugevamaks ja järgnevad epokihid moodustuvad lõpuks betooniga ühtse terviku. Mida paksem on epokiht, seda tugevam ja kauakestvam on põrand. Tugevalt koormatavad põrandad peaksid olema vähemalt 2 mm-se epokattega, hea löögitaluvuse annavad üle 4 mm katted. Sageli paigutatakse ühte ruumi erineva paksusega kihte sõltuvalt põranda koormusest. Kui põrandad on juba löökide või tugeva koormuse tõttu viga saanud, on neid kerge parandada.
  Kivistunud epo moodustab vee- ja õlikindla katte. Epo ei ole poorne materjal, seega ei imendu põrandasse vedelikud, õlid ega rasvad. Põrandad saab puhtaks pesta ka siis, kui viimaseid seal pikka aega olnud. Üldiselt taluvadki epopõrandad hästi olmekeemiat, lühiajaliselt isegi tugevamaid keemilisi ühendeid. Kõik epokatted on kergesti puhastatavad - pole ju vuuke, mis mustust korjaksid ja imaksid. Praktika on kinnitanud, et rull- ja plaatmaterjalidel jäävad just vuugid nõrgaks kohaks. Vuukidesse tekkivad mikropraod lasevad ajapikku suurenedes vett läbi.
  Põranda siledus- või karedusastet saab muuta. Kohtades, kus põrandal on palju vett, õli või rasva (nt tööstustes), on mittelibisev pind vajalik. Tuleb siiski meeles pidada, et karedamate pindade puhastamine on keerulisem. Elektroonikatööstuses, laboratooriumites, operatsioonisaalides kasutatakse lisaks veel ka antistaatilisi katteid, et tagada aparatuuride täpne töö.
  Epo- ja polüuretaankatete paigaldamine on kiire: 300-1000 m" suuruste pindade katmine võtab aega 2-3 päeva. Väiksemaid töid saab teha ühe päevaga. Paigaldamine peab tingimata olema professionaalne. Tellides epopõrandatöid, tuleb tutvuda ehitusettevõte taustaga: kas on olemas vastav väljaõpe ja praktiline kogemus, võimalusel tutvuda tehtud tööde kvaliteediga.
  Epopõrandakatted ei ole enam ammu ainult tööstuses kasutatavad, neid soovitaksegi ühiskondlikesse ruumidesse ja kodudesse - puistehelvestega luuakse ka mustreid. Ka erineva väljanägemisega terakivid annavad sisekujundajatele uusi võimalusi. Õigesti paigaldatuna kestavad visuaalselt kenad põrandad aastakümneid.
  Autor: Raimo Randmäe
 • Hetkel kuum

Portfellihaldus 20 aastat investeerimiskogemust

Olulisemad lood

Kaspar Oja: majanduslangus peegeldab kehvemat konkurentsivõimet
Eesti vajab otsuseid, mis pööraksid ekspordi ja majanduse kasvurajale, kirjutab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja keskpanga blogis.
Eesti vajab otsuseid, mis pööraksid ekspordi ja majanduse kasvurajale, kirjutab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja keskpanga blogis.
Naftatootjad jõudsid tarnete kärpimise osas kokkuleppele
Tänasel OPEC+ kohtumisel jõuti kokkuleppele, et naftatootmist kärbitakse 1 miljoni barreli võrra päevas. Kokkulepe läheb nüüd hääletamisele, vahendas Bloomberg.
Tänasel OPEC+ kohtumisel jõuti kokkuleppele, et naftatootmist kärbitakse 1 miljoni barreli võrra päevas. Kokkulepe läheb nüüd hääletamisele, vahendas Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Juustukuningate lugu: äri võimalikkusest naise ja emaga
Kolleegid, äripartnerid, abikaasad ja lapsevanemad Liisu ja Robert Miller tegutsevad igas rollis ja valdkonnas ööpäev läbi koos. Kui Roberti vanemad tegid Liisule ettepaneku pereettevõttes tööle hakata, ütles Liisu enda sõnul kohe ära, et tema ei ole hull. Kui üks hetk lõpetati selle töökoha pakkumine, siis tundis ta, et ikkagi sooviks pereettevõttesse panustada, ja on siiani selle otsuse üle õnnelik.
Kolleegid, äripartnerid, abikaasad ja lapsevanemad Liisu ja Robert Miller tegutsevad igas rollis ja valdkonnas ööpäev läbi koos. Kui Roberti vanemad tegid Liisule ettepaneku pereettevõttes tööle hakata, ütles Liisu enda sõnul kohe ära, et tema ei ole hull. Kui üks hetk lõpetati selle töökoha pakkumine, siis tundis ta, et ikkagi sooviks pereettevõttesse panustada, ja on siiani selle otsuse üle õnnelik.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kinnisvaragasell kasvab "sõbralikult": taunime kahanemist
Kinnisvarasektori gasellfirmade ehk kiiret kasvu näidanud ettevõtete omanikud tunnistavad, et hoog on turumuutuste tõttu küll raugenud, kuid varasemast kehvem tulemus ei tule kõne allagi.
Kinnisvarasektori gasellfirmade ehk kiiret kasvu näidanud ettevõtete omanikud tunnistavad, et hoog on turumuutuste tõttu küll raugenud, kuid varasemast kehvem tulemus ei tule kõne allagi.
Eesti kõige edukam firma lõikab kasu Infortari börsileminekust
Omanikfirma ehk Infortari börsileminek avab Eesti Gaasile mõningaid uksi, sõnas tänavu edukaimaks ettevõtteks tunnistatud Eesti Gaasi juht Margus Kaasik.
Omanikfirma ehk Infortari börsileminek avab Eesti Gaasile mõningaid uksi, sõnas tänavu edukaimaks ettevõtteks tunnistatud Eesti Gaasi juht Margus Kaasik.
EASi nõunik: Eesti roheidud võiksid minna Saksamaa turule
Eesti ettevõtjatel ja rohe start-up'idel on Saksamaa rohepöördes suur võimalus, rääkis EASi ekspordinõunik Leana Kammertöns.
Eesti ettevõtjatel ja rohe start-up'idel on Saksamaa rohepöördes suur võimalus, rääkis EASi ekspordinõunik Leana Kammertöns.
Auto|Piloot. Nelja erinevas kastmes Lamborghiniga Itaalia teedel – jää hüvasti, mootorite Heino Eller Eksklusiiv!
Kaks pikka sõidupäeva. Sadu kilomeetreid mööda kuulsa Mootorite Oru teid. Kõik praegused Lamborghini Huracani versioonid – jah, ka Sterrato ja STO. Ning muidugi see hääl ...
Kaks pikka sõidupäeva. Sadu kilomeetreid mööda kuulsa Mootorite Oru teid. Kõik praegused Lamborghini Huracani versioonid – jah, ka Sterrato ja STO. Ning muidugi see hääl ...
Riik otsib võimalust, et krüptomiljonärid ikkagi USAle välja anda
Justiitsministeerium kaalub ja otsustab, kas kaebab edasi ringkonnakohtu eilse otsuse tühistada valitsuse korraldused anda kelmuses süüdistatavad krüptomiljonärid Ivan Turõgini ja Sergei Potapenko Ameerika Ühendriikidele välja.
Justiitsministeerium kaalub ja otsustab, kas kaebab edasi ringkonnakohtu eilse otsuse tühistada valitsuse korraldused anda kelmuses süüdistatavad krüptomiljonärid Ivan Turõgini ja Sergei Potapenko Ameerika Ühendriikidele välja.
Kohus tühistas krüptomiljonäride väljasaatmise USAsse
Tallinna ringkonnakohus tühistas valitsuse korraldused anda kelmuses süüdistatavad krüptomiljonärid Ivan Turõgini ja Sergei Potapenko USA-le välja.
Tallinna ringkonnakohus tühistas valitsuse korraldused anda kelmuses süüdistatavad krüptomiljonärid Ivan Turõgini ja Sergei Potapenko USA-le välja.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.