EPL: Juustuvabrikud nõudsid riigilt kehva äri katteks 12 miljonit

12. mai 2004, 08:15

Nõo ja Põltsamaa juustutööstused küsisid peaministrilt miljoneid kroone toetust, sest piima hind on tõusnud kõrgele ja juustu turuhind on madal.

?Vajame kiiret erakorralist abi igakuiselt summas 9,60 krooni iga toodetud juustukilo kohta tagasiulatuvalt alates 1. jaanuar 2004,? kirjutas Põltsamaa Meierei juustutööstuse OÜ juhataja Ago Teder peaministrile adresseeritud pöördumises. Ta lisas, et toetus peaks sel aastal olema kokku 11,5 miljonit krooni ja see peaks olema jagatud 12 kuu peale ning laekuma iga kuu, kirjutab Eesti Päevaleht.

Teder põhjendas rahavajadust sellega, et toorpiima hind on sel aastal tõusnud enneolematult kõrgele ? nelja kroonini liitrist. Samas on juustu hind langenud ületootmise ning odavama, Leedust sisse toodud juustu tõttu. Samasuguse kirja saatis peaministrile ka Nõo piimatööstus. Mõlemale kirjale saatis vastuse põllumajandusministeerium.

?Me ei näe võimalust sellist asja toetada, sest tootja peab ise oma riske hindama,? ütles põllumajandusministeeriumi kaubandusbüroo juhataja Ene Maadvere. ?Kui piima hinda hakati üles kruvima, siis oli oht, et osa tööstusi satub raskustesse,? lausus ta. ?Neli krooni on juba Euroopa Liidu piimahind.?

Põltsamaa ja Nõo juustutootjad süüdistavad tekkinud raskes olukorras Eesti suurimat juustutootjat Võru Juustu. ?Võru Juust müüb juustu ilmselgelt alla omahinna,? süüdistas Teder, lisades, et Võru tööstus opereerib välismaisel kapitalil ning ta näeb selget märki kodumaise juustutööstuse hävitamise suunast.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing