Maaturismiettevõtjaid ähvardab kõlvatu konkurents

13. mai 2004, 08:55

Maaturismiettevõtjad on avaldanud protesti valitsuse kavale anda Riigimetsa Majandamise Keskusele õigus osutada tasulist turismiteenust.

MTÜ Eesti Maaturism liikmed, maaturismiettevõtjad on avaldanud protesti valitsuse kavale vastu võtta eraettevõtluse arengut pidurdav ja väljasuretav määruse eelnõu, millega kavatsetakse muuta Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) põhimäärust ja sätestada RMK õigus pakkuda ja osutada tasulist turismiteenust, teatas MTÜ Eesti Maaturism veebilehe www.louna.ee vahendusel.

Määrus annab RMK-le vabad käed alustada konkureerimist väiketurismiettevõtjatega, mis lubab toimima panna ja edasi arendada riiklike vahenditega rajatud puhkemajade ketti ning alustada turunduskampaaniat. See paneb nii mõnedki nende naabruses asuvad majutusettevõtted lähiajal raskesse olukorda. Pikemas perspektiivis hakkab see negatiivselt mõjutama kõigi Eesti maaturismiettevõtjate konkurentsivõimet, hinnapoliitikat ning kasumlikkust.

Erakapitaliga rajatud väikeettevõtted ei suuda konkureerida riigi poolt subsideeritud ettevõtlusega. Maapiirkondade turismi- ja majutusteenuste pakkumisel peab ettevõtjatel olema võimalik majandada ausas konkurentsis, seega peab riik lõpetama oma ettevõtluse riiklike vahendite arvelt finantseerimise ja sellest tuleneva ebaausa konkurentsi pakkumise.

Seadus, mis võimaldab riigil ükskõik millisel moel väikeettevõtlusega konkureerida on ahistav, pidurdab eraettevõtluses töökohtade teket ning mõjub seega pärssivalt maapiirkondade tasakaalustatud arengule.

Samas hindab MTÜ Eesti Maaturism kõrgelt RMK sihipärast tegevust matkaradade ja laagriplatside rajamisel, puhkepaikade ja lõkkekohtade loomisel ning vaatetornide ja matkaonnide püstitamisel. Väga tänuväärne on infotahvlite ja suunaviitade paigaldamine.

2001. aastal tegi MTÜ Eesti Maaturism samas küsimuses Vabariigi Valitsusele pöördumise. Samal aastal määratles Riigikogu metsaseaduses, et RMK võib turismialaseid teenuseid osutada 2003 aasta 1. jaanuarini.

Hetke seisuga on pöördumisele toetust avaldanud 86 maaturismi alal tegutsevat väikeettevõtjat.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing