SEB tahab Poolas laieneda

13. mai 2004, 10:30

Rootsi SEB pank tahab suurendada oma osalust Poola pangas Bank Ochrony Srodowiska (BOS) ning teha sellest oma tütarpank.

Seni ei ole aga SEB strateegilise investeeringu käekäik panga börsiväärtust vaadates kuigi edukas olnud, kirjutas Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Aastal 2000 kasvatas SEB oma osaluse BOS pangas 4 protsendilt 32 protsendile, mis maksis SEB-le vähemalt miljard Rootsi krooni. Praegu on SEB osalus pangas 47%. Nelja aastaga on BOSi aktsia kukkunud enam kui 40% ning panga börsiväärtus kahanenud 2,3 miljardilt Rootsi kroonilt 1,3 miljardile kroonile. Investeeringu raamatupidamisväärtus oli aastavahetusel 785 miljonit Rootsi krooni, kuid tänase aktsiahinna juures pole aktsiad rohkem väärt kui 610 miljonit krooni.

?Me ei mõtle mingi lühiajalise aktsiahinna peale. Meie eesmärk on pikaajaline pangandustegevus Poolas,? ütles Mats Kjaer, SEB Balti ja Poola divisjoni juht, kelle sõnul soovib SEB oma osalust Poola pangas suurendada. Investorsuhete juht Per Anders Fasthi sõnul on küsimus kas jääda või lahkuda. ?Pikas perspektiivis ei ole 47% osalus huvitav, kuna ei anna täit kontrolli?. Mingeid mahakandmisi SEB siiski ei kavanda. ?Börsiväärtus on halb näitaja, kuna aktsia ei ole likviidne,? ütles Fasth. SEB-l on BOSis täna nõukogus neli kohta ning kaks kohta panga tegevjuhtkonnas.

Mullu andis BOS SEB kasumisse 30 miljonit Rootsi krooni, mis on oluliselt parem tulemus kui 11 miljoni Rootsi krooni suurune kahjum aasta varem, kirjutas leht. BOSil on Poolas 1750 töötajat ja 77 kontorit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing