PM: Silveti sõnaraamat jõudis laserplaadile

14. mai 2004, 08:14

Balti raamatumessi avamise eel esitles TEA kirjastus kaks aastat tagasi nüüdisajastatud Johannes Silveti «Inglise-eesti sõnaraamatu» CD-väljaannet.

«See on mitmes mõttes sümboolne kultuurisündmus, sest satub kokku Eesti astumisega Euroopa Liitu, ühtlasi tähistame sellega ka 70 aasta möödumist päevast, mil Silvet oma elutööd alustas,» ütles sõnaraamatu digitaalteksti esitlemisel kirjastuse peatoimetaja Silva Tomingas.

TEA kirjastuse sõnaraamatute peatoimetaja Ruth Mägi tõstab üllitise puhul esile selle mugavat otsisüsteemi ning põhjalikku kasutamisspikrit. Programm võimaldab kasutajal lisada sõnaraamatule uusi sõnu, hääldusvõti kuvab ekraanile sõna häälduskuju, kirjutab Postimees.

«Siiski, hääldust ennast veel kõlaritest kuulda ei saa,» tunnistab Ruth Mägi. Ometi peab ta seda teoreetiliselt võimalikuks, sest kogu programmi täiendatakse kolme aasta jooksul, ja seda vahendatakse kasutajatele internetis.

Esimese eksemplari 799 krooni maksvast digitaalsõnaraamatust kinkis TEA kirjastus Johannes Silveti tütretütrele Tiiu Käärmale. Küsimusele, kas vanaisa, kes kogu sõnaraamatu kirjutas käsitsi, oleks ka kõige meeletumas unenäos võinud oma töö seesugust muundumist ette näha, vastas Käärma, et seda ei suutnud meist keegi veel paarkümmend aastat tagasigi kujutleda.

Aga selles on ta kindel, et nüüd avaneb võimalus tema lastel ja lastelastel suure eelkäija teost täiendada. TEA kirjastus omalt poolt on lubanud, et Silveti «piibel» oleks ajakohane ka tulevastele põlvedele.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing