Tugev hierarhia halvab firma töö

Anneli Salk 17. mai 2004, 00:00

Tulemuse saavutamise üheks komponendiks on firmasisese hierarhia struktuur. On töövaldkondi, kus on oluline hierarhia, näiteks lennundus, meditsiin. Hierarhia loob kunstlikult erinevate töötajate vahele distantsi. See väldib liigset familiaarsust ning tagab tööülesannete täitmise vastavalt reeglitele. Samuti on sel puhul töised rollid paigas ning igal töötajal on täpselt tema õigused ja kohustused teada. Lühidalt öeldes on piirid paigas.

Tugeva hierarhia miinusteks on jäikus ning vähene iseotsustamise võimalus. Kui tugeva hierarhiaga firma töös tuleb ette ebareeglipärane olukord, siis ei teata, mida ette võtta ja kui palju kellelgi tegevusvabadust on.

Firmasisene hierarhia tingib ka vähese informatsiooni liikumise. Informatsioon levib paremini sama astme töötajate vahel. Mida suurem on ametipositsioonide vahe, seda vähem edastatakse informatsiooni. Kõrgemal positsioonil olevatel töötajatel võib olla rohkem võimu, kui seda tingib nende amet.

Paljudele inimestele ei sobi töötamine töökeskkonnas, kus on hierarhia kindlalt paigas. Selline õhustik pärsib nende loovust ja uute ideede elluviimist. Näiteks kunsti-, müügivaldkonnad. Nendes valdkondades on töötulemused paremad, kui firmasisene hierarhia on tasapinnalisem. See väljendub paindlikes reeglites, vabamates töistes rollides, vahetus informatsiooni edastamises erinevate astmete töötajate vahel. Tasapinnalisema hierarhiaga firmades on kergem ja kiirem muudatusi ja uuendusi läbi viia. Tulemused tulevad ka kiiremini ilmsiks, seetõttu on võimalik efektiivset tagasisidet saada.

Firmasisene hierarhia mõjutab töö tulemuslikkust ning sõltuvalt töö spetsiifikast on tulemus kas positiivne või negatiivne.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing