USAs langusnädal, põhjused vanad

Romet Kreek 17. mai 2004, 00:00

USA aktsiaturul oli läinud nädalal juba kolmas langusnädal järjest. Languse põhjused olid vanad ? hirm kõrgemate intresside ees ja mure Iraagis toimuva pärast.

Nädalaga langes S&P 500 indeks 0,27 protsenti, Dow Jonesi tööstuskeskmine 1,03 protsenti ja Nasdaq kaotas 0,71 protsenti.

Mingeid uusi fundamentaalseid USA aktsiaturu languse põhjuseid eelmisel nädalal välja ei tulnud. Jätkuvalt kardetakse intressitõusu, mis varem või hiljem juhtub. Eelmisel nädalal avaldatud inflatsiooni kajastavad tootjahinna- ja tarbijahinnaindeksid tõusid analüütikute ootustest kiiremini. Finantsturgudel arvatakse, et inflatsiooniilmingud lisavad USA keskpangale survet intresside tõstmiseks. Kuna USA keskpank mõjutab vaid lühiajalisi intresse, on hoopis huvitavam turu reageering inflatsiooniootustele. Pikaajaliste USA valitsuse võlakirjade hinnad langesid ja suurendasid tootlust. Kõrgem tootlus tähendab aga seda, et firmadele ja eraisikutele muutub laenamine kallimaks. Kallim raha majandusele head ei tee. Ka kõrge nafta hind mõjub majandusele pärssivalt. Nafta hind kerkis USAs läinud nädalal New Yorgi kaubabörsil naftaga kauplemise ajaloo kõrgeimale tasemele ehk nafta hind on kõrgeim alates 1983. aastast. USA Iraagi-kampaania hoiab samuti turge jätkuvalt pinge all.

?See on mürk aktsiatele,? ütles Bloombergile Nordinvesti fondijuht Boris Boehm. ?Kõrged naftahinnad ja kõrgemate intresside oht on ohtlik segu. See võib ?okeerida majanduskasvu.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing