EPL: Soome kaptenid kaebavad range eksami üle

17. mai 2004, 08:03

Soome laevafirma Silja Line?i kaptenid väidavad, et eestlased nõuavad lootsita sõidu eksami tarvis liiga ranget keeletesti.

Selleks, et Soome või Rootsi kapten saaks laevaga Tallinna lahte siseneda, peavad nad praegu endale lootsi ette tellima, kes siis laeva ohutult sadamasse juhib.

Maksma läheb see Helsingist viis-kuus korda päevas Tallinna tulevatele Silja Line?i laevadele SuperSeaCat Three ja SuperSeaCat Four iga kuu ligi miljon krooni, aastas pea kümme ja pool miljonit krooni, kirjutab Eesti Päevaleht.

Soomlased tundsid huvi lootsita sõidu eksami tegemise vastu ka kolm aastat tagasi. Juba tookord jäi asi soiku seetõttu, et Eesti nõuab eesti keele kesktaseme eksamit.

Siiani pole ühtegi Soome või Rootsi kaptenit, kes lootsita Tallinna lahte võiks sõita. Nüüd on kümme Silja Line?i kaptenit ligi kaks kuud käinud Tea keelekeskuses eesti keele ja laevandusalase eesti keele kursustel. Neid õpetab mereakadeemia õppejõud Elna Aun, kelle sõnul tõstatus keeleprobleem nüüd uuesti, sest soomlased arvasid, et Eesti astumisega Euroopa Liitu range keelenõue kaob.

Eesti nõuab, et Soome kaptenid sooritaksid riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskuses kesktaseme keeleeksami. Eesti kaptenid Soomes peavad tegema tunnustatud keeltekoolis keeletesti, mis on soomlaste sõnul palju lihtsam.

Veeteede ameti meresõiduohutuse teenistuse juhataja asetäitja Taidus Linikoja pole soomlastega nõus. ?Mõlemal juhul ju eeldatakse, et inimene saab keelest aru ja mõistab ka midagi vastu öelda. Soomlastele pole liiga tehtud,? märkis ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing