Ülar Lauk • 18. mai 2004 kell 13:24

Astana ja Peking rajavad naftajuhtme

Kasahstan ja Hiina kirjutasid alla lepingule naftajuhtme ehituseks, mis võimaldab eksportida Kaspia naftat Lääne-Hiinasse, kirjutab BBC.

Dokumendis räägitakse 3000 kilomeetri pikkuse naftajuhtme osast, mille ehitamise lepingule kirjutati riikide vahel alla 1997. aastal. 1240 kilomeetri pikkuse osa kallal alustatakse tööd juba sel suvel. Lepingule kirjutati alla Kasahstani presidendi Nursultan Nazarbajevi visiidi ajal Pekingisse.

Projekt on mõlemapoolselt kasulik - Kasahstan suurendab sellega oma ekspordipotentsiaali, Hiina loodab vähemalt osaliselt lahendada oma energeetikaprobleeme.

Veel hiljuti pani Hiina oma lootused Venemaale - jutt on naftajuhtmest, mida kavatseti ehitada Siberist Hiina kirdeossa Daqingi. Viimasel ajal aga Daqingi suunda vene ametnikud nimetanud enam pole. Esiplaanile on selle asemel kerkinud Jaapanile orienteeritud naftajuhtme ehitamine Nahhodkani.

<#BBC=http://news.bbc.co.uk/hi/russian/business/newsid_3724000/3724377.stm>

Hetkel kuum